СВЕ ЧЕШЋИ РАК ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА Да ли овај природни састојак може бити решење?
Рак дебелог црева и даље је један од водећих узрока смрти повезаних с раком широм света, а лоше прехрамбене навике идентификоване су као главни фактор ризика.
Ферулинска киселина, фенолни спој који се налази у изобиљу у многим биљним намирницама, претходно је показао потенцијална својства против рака инхибицијом пролиферације ћелија и подстицањем апоптозе.
С обзиром на критичну потребу за новим превентивним мерама, разумевање механизама путем којих ферулинска киселина делује на ћелије рака од виталне је важности.
Користећи три људске ћелијске линије рака дебелог црева – SW-480, Caco-2 и HCT-116 – научници су у новом истраживању испитивали способност ферулинске киселине да инхибира ћелијску пролиферацију, миграцију и индукује апоптозу, као и могуће повезане сигналне путеве.
Показало се да је ферулинска киселина значајно смањила виталност ћелија у све три ћелијске линије на начин зависан од дозе, при чему су станице HCT-116 показале највећу осетљивост.
Тестови стварања колонија потврдили су да ферулинска киселина делотворно сузбија раст ћелија, појачавајући њена антипролиферативна својства. У тестовима миграције, укључујући тестове зацељивања рана и transwell тестове, ферулинска киселина је значајно смањила кретање ћелија, што указује на њен потенцијал да ограничи ширење метастаза.
Механички гледано, спој је изазвао заустављање ћелијског циклуса: у ћелијама SW-480 и Caco-2 зауставио је напредовање у S фази путем ATR/Chk 1 пута, док је у ћелијама HCT-116 изазвао заустављање у G1 фази путем АТМ/Chk 2 пута.
То је било пропраћено нижом регулацијом кључних протеина ћелијског циклуса као што су комплекси CDK2, ciklin А2, CDK4/6 и ciklin D1/Е1. Додатно, ферулинска киселина регулисала је тумор супресорске протеине п53 и п21, који су кључни у покретању апоптозе.
Сматра се да ово истраживање пружа дубље разумевање како ферулинска киселина циља на ћелије рака дебелог црева у различитим прогресивним стадијумима класификованим према Дукеовом систему, а нова сазнања су кључна за развој делотворних прехрамбених стратегија усмерених на превенцију рака дебелог црева.
Резултати ове студије показују да би укључивање хране богате ферулинском киселином у исхрану могло послужити као обећавајућа стратегија за превенцију рака дебелог црева.
Ферулинска киселина може да се нађе у разним намирницама као што су младице бамбуса, банане, цвекла, броколи, купус, цитрусно воће и сокови, кафа, патлиџан, спанаћ, мекиње житарица и житарице целог зрна.