СЛАТКИШИ НИСУ ЈЕДИНИ КРИВЦИ ЗА СКОК ШЕЋЕРА Докторка издвојила намирнице на које ваља обратити пажњу
Контрола шећера у крви је веома важна за одржавање здравља
Слаткиши су прво на шта сви помисле када је реч о шећеру у крви. Међутим, ендокринолог и нутрициониста Армина Афонина објаснила је које би намирнице требало јести опрезно јер утичу на нагли скок шећера у крви.
Бело брашно и пиринач
Хлеб и пецива од пшеничног брашна и бели пиринач брзо повећавају шећер у крви. Када се једу такви угљени хидрати, тело их брзо разграђује што узрокује нагли пораст шећера, а затим брзи пад, стварајући осећај умора и глад врло брзо након оброка.
Суво воће
Суво воће може да садржи велику количину шећера, што доприноси порасту глукозе. Докторка препоручује умереност када је реч о сувом воћу и саветује комбиновање с намирницама богатим влакнима и протеинима како би се ублажио утицај на шећер у крви.
Важно је и како се намирнице припремају
Докторка наглашава да начин припреме хране може значајно променити њен гликемијски индекс. Рецимо, пире кромпир има виши гликемијски индекс од печеног кромпира, док куван бели пиринач може изазвати бржи скок глукозе од смеђег који садржи више влакана и сложених угљених хидрата. Влакна успоравају апсорпцију шећера.
АЛО / Здравље