Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SLATKIŠI NISU JEDINI KRIVCI ZA SKOK ŠEĆERA Doktorka izdvojila namirnice na koje valja obratiti pažnju

13.10.2024. 16:42 16:57
Piše:
ШУК
Foto: youtube prinstcrin/ Top Zdravlje

Kontrola šećera u krvi je veoma važna za održavanje zdravlja

Slatkiši su prvo na šta svi pomisle kada je reč o šećeru u krvi. Međutim, endokrinolog i nutricionista Armina Afonina objasnila je koje bi namirnice trebalo jesti oprezno jer utiču na nagli skok šećera u krvi.

Belo brašno i pirinač

Hleb i peciva od pšeničnog brašna i beli pirinač brzo povećavaju šećer u krvi. Kada se jedu takvi ugljeni hidrati, telo ih brzo razgrađuje što uzrokuje nagli porast šećera, a zatim brzi pad, stvarajući osećaj umora i glad vrlo brzo nakon obroka.

Suvo voće

Suvo voće može da sadrži veliku količinu šećera, što doprinosi porastu glukoze. Doktorka preporučuje umerenost kada je reč o suvom voću i savetuje kombinovanje s namirnicama bogatim vlaknima i proteinima kako bi se ublažio uticaj na šećer u krvi.

Važno je i kako se namirnice pripremaju

Doktorka naglašava da način pripreme hrane može značajno promeniti njen glikemijski indeks. Recimo, pire krompir ima viši glikemijski indeks od pečenog krompira, dok kuvan beli pirinač može izazvati brži skok glukoze od smeđeg koji sadrži više vlakana i složenih ugljenih hidrata. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera.

ALO / Zdravlje

Izvor:
ALO/ Zdravlje
Autor:
Pošaljite komentar
OVO VOĆE IMA NAJMANJE ŠEĆERA Jedite ga bez griže savesti
воће

OVO VOĆE IMA NAJMANJE ŠEĆERA Jedite ga bez griže savesti

02.10.2024. 15:49 15:56