СЕЗОНА ЈЕ ЈЕФТИНЕ СУПЕРХРАНЕ КОЈА ШТИТИ ОД РАКА Једите је што више. Предњаче купус, броколи..
Велики број истраживања потврђује важност исхране у очувању здравља и смањењу ризика од озбиљних болести, укључујући рак
Британски нутрициониста Торал Шах рекао је за британски Express да поврће из породице купусњача, попут купуса и броколија, може значајно да допринесе превенцији одређених врста рака. Ова једноставна храна, лако доступна на сваком тржишту, крије моћне природне заштитнике здравља.
Купусњаче укључују широк спектар поврćа богатог корисним супстанцама. Поред купуса и броколија, ту су и кељ, карфиол, прокељ, ротквице, репа, па чак и блитва. Њихова тајна лежи у јединственим једињењима и влакнима која не само да побољшавају варење, веć и помажу у одржавању здравља црева, што је кључно за превенцију рака дебелог црева.
Влакна која се налазе у овом поврћу играју важну улогу као храна за корисне цревне бактерије. Тако не само да одржавамо здраво варење, већ и стимулишемо стварање једињења која имају антиинфламаторно дејство и помажу у одбрани од разних болести, укључујући и рак.
Како индол и сулфорафан штите тело?
Када једемо купус, броколи и слично поврćе, наше тело производи активна једињења као што су индол и сулфорафан. Према истраживањима, ова једињења су кључна за смањење ризика од рака. Имају антиинфламаторно дејство, али и спречавају развој туморских ćелија и ширење метастаза.
Индол и сулфорафан делују тако што блокирају одређене ензиме повезане са развојем рака и стимулишу природне процесе детоксикације у телу. Ови процеси помажу организму да се ослободи штетних материја које би могле допринети развоју болести. Стручњаци тврде да је ову врсту поврћа важно укључити у свакодневну исхрану, не само као превенцију рака, веć и као подршку целокупном здрављу.
Крстарица