Шећер и калорије које морате избегавати
ОВО ВОЋЕ МОЖЕ БИТИ УЗРОК ВАШЕ БОРБЕ С КИЛОГРАМИМА Ових 5 воћки ИЗБАЦИТЕ ИЗ ИСХРАНЕ ако желите бржи напредак у МРШАВЉЕЊУ (ФОТО)
Постоји 5 врста воћа које треба избегавати ако желите да смршате.
Воће је од виталног значаја за уравнотежену исхрану због свог богатог садржаја хранљивих материја. Препуни есенцијалних витамина, минерала, влакана и антиоксиданата, они подржавају опште здравље. Њихови природни шећери дају енергију, док њихова влакна помажу варење. Редовна конзумација воћа смањује ризик од хроничних болести и подстиче благостање.
Улога воћа у губитку тежине
Воће се обично сматра здравим због обилних витамина, влакана и антиоксиданата. Ови хранљиви састојци заједно промовишу опште благостање.
Витамини јачају имунолошку функцију и ћелијске процесе, влакна помажу варењу и доприносе ситости, док се антиоксиданси боре против оксидативног стреса. Међутим, неко воће садржи већи проценат природних шећера, што захтева умереност да би се одржала уравнотежена исхрана, посебно када је циљ губитак тежине или контрола шећера у крви.
Одлучивање за воће са нижим садржајем шећера и практиковање контроле порција могу осигурати да се користи од воћа пожњете без угрожавања уноса калорија за циљеве губитка тежине.
Када правите план за мршављење, доношење информисаног избора воћа је кључно. Иако је воће богато хранљивим материјама, њихов различит садржај шећера и калорија захтева пажњу. Одлучите се за опције богате хранљивим састојцима, са нижим садржајем шећера и пажљиве порције како бисте се ефикасно ускладили са вашим циљевима губитка тежине.
Критеријуми за одабир воћа погодног за мршављење
Одабир воћа погодног за мршављење укључује разматрање фактора који доприносе мањем уносу калорија, већем садржају влакана и укупној нутритивној вредности.
Ево неколико критеријума који ће вам помоћи да одаберете воће погодно за мршављење:
1. Садржај калорија: Одлучите се за воће које има релативно мало калорија. Док сво воће садржи неке природне шећере, неки имају мање калорија по порцији од других. Примери нискокалоричних плодова укључују бобичасто воће ( јагоде , боровнице, малине), диње (лубеница, диња) и цитрусно воће (наранџе, грејпфрут).
2. Садржај влакана: Воће богато влакнима је одлично за мршављење јер вам помаже да се осећате сито дуже време, смањујући вероватноћу преједања. Влакна такође помажу варење и помажу у регулисању нивоа шећера у крви. Воће са већим садржајем влакана укључује бобице, јабуке, крушке и киви.
3. Садржај воде: Воће са високим садржајем воде може вам помоћи да останете хидрирани и да се осећате сито уз мање калорија. Лубеница, краставци, поморанџе и јагоде су примери воћа са високим садржајем воде.
4. Гликемијски индекс (ГИ): Воће са нижим гликемијским индексом спорије ослобађа шећер у крвоток, обезбеђујући трајну енергију и смањујући вероватноћу изненадних напада глади. Бобичасто воће, трешње, грејпфрут и јабуке имају ниже ГИ вредности у поређењу са тропским воћем као што су ананас и зреле банане.
5. Густина хранљивих материја: Потражите воће које обезбеђује добар баланс витамина, минерала и антиоксиданата без превише калорија. Бобичасто воће, цитруси и јабуке су познати по својој високој густини хранљивих материја.
Одабир воћа погодног за губитак тежине укључује давање приоритета опцијама са нижим калоријама са високим садржајем влакана и воде. Дајте предност воћу са нижим гликемијским индексом за трајну енергију и одлучите се за избор богате хранљивим састојцима као што су бобичасто воће, цитруси и јабуке. Ови критеријуми помажу у здравом, уравнотеженом управљању тежином.
Воће које треба избегавати за губитак тежине
Испод је воће које има више природних шећера које треба ограничити, а не потпуно избегавати. Ако одлучите да их једете, контрола порција би морала бити строго регулисана.
1. Банане
Банане су нутрициониста, богата витаминима, минералима и калијумом. Међутим, они су релативно већи у природним шећерима и калоријама у поређењу са неким другим воћем. Иако нуде енергију, умереност је кључна за губитак тежине.
За контролу тежине, препоручује се умереност са бананама јер садрже релативно више природних шећера и калорија. Одлучивање за нешто мање зреле банане може бити од користи, јер имају мањи садржај шећера у поређењу са потпуно зрелим. Овај избор не само да помаже у смањењу уноса калорија, већ такође обезбеђује постепено ослобађање енергије због нижег гликемијског индекса. Укључивање разноврсног воћа са различитим профилима хранљивих материја може допринети уравнотеженом и ефикасном приступу губитку тежине.
2. Грожђе
Грожђе , иако нуди витамине и антиоксиданте, вредно је пажње због свог концентрисаног садржаја шећера. Мала величина и слаткоћа могу довести до прекомерне потрошње, утичући на унос калорија.
Укључујте грожђе у умереним количинама, с обзиром на њихов концентровани садржај шећера. Док грожђе нуди вредне хранљиве материје и антиоксиданте, њихова природна слаткоћа може допринети вишком уноса калорија ако се прекомерно конзумира. Одлучите се за мање сорте грожђа како бисте контролисали величину порција и боље управљали уносом шећера. Балансирање потрошње грожђа са другим воћем са нижим садржајем шећера и пажљива контрола порција могу подржати ваше циљеве управљања тежином, док и даље уживате у предностима овог хранљивог воћа.
3. Трешње
Трешње имају природни садржај шећера који доприноси њиховој слаткоћи. Док трешње нуде витамине, антиоксиданте и потенцијалне здравствене користи, треба узети у обзир њихов ниво шећера, посебно за оне који воде рачуна о уносу калорија или нивоу шећера у крви. Умереност и уравнотежена потрошња трешања са воћем са ниским садржајем шећера може помоћи у одржавању здраве исхране.
Пошто трешње садрже природне шећере, њихова густина калорија може се брзо повећати. Препоручљиво је практиковати контролу порција како бисте избегли претерани унос калорија. Уживајте у трешњама као дивној и хранљивој ужини, али водите рачуна о количини коју конзумирате, посебно ако желите да изгубите тежину. Укључите разноврсно воће да бисте диверзификовали унос хранљивих материја и ефикасно управљали укупном потрошњом калорија.
4. Ананас
Ананас, иако нуди тропски налет укуса и есенцијалне хранљиве материје, садржи природне шећере који доприносе његовој слаткоћи. Због својих природних шећера, ананас може бити релативно калоричан. Мудро је уживати у ананасу у умереним количинама, посебно ако водите рачуна о уносу калорија или управљању тежином. Упарите га са нискокалоричном воћем да бисте направили уравнотежену ужину или оброк, обезбеђујући да ћете имати користи од његове доброте, а истовремено задржати контролу над потрошњом калорија.
Гледајте на ананас као на повремену посластицу, а не као дневну ужину због природног садржаја шећера и густине калорија. Док ананас нуди витамине и јединствен укус, његови шећери се могу додати. Резервишите га за посебне тренутке и уравнотежите унос воћа са опцијама са нижим калоријама како бисте ефикасно подржали своје здравље и циљеве управљања тежином.
5. Манго
Манго, слављен због свог сочног укуса и нутритивних предности, долази са упозорењем о високом природном садржају шећера и калорија. Њихова инхерентна слаткоћа потиче од присуства шећера попут фруктозе и глукозе. Док манго нуди есенцијалне витамине, минерале и антиоксиданте, њихова енергетска густина захтева опрез.
Претерано уживање може довести до прекомерног уноса калорија, потенцијално ометајући напоре у контроли тежине. Препоручљиво је да уживате у мангу у контролисаним порцијама, третирајући их као повремене ужитке, а не као свакодневну храну. Њихово комбиновање са воћем са ниским калоријама и високим садржајем влакана може помоћи у балансирању нутритивног уноса док вам омогућава да уживате у тропској доброти манга без угрожавања ваших здравствених циљева.
Закључак:
Банане, иако богате хранљивим материјама, имају релативно више природних шећера и калорија. Умереност је кључна за губитак тежине. Грожђе има концентрисан садржај шећера; контролне величине порција. Природни шећери трешње повећавају густину калорија; вежбајте контролу порција. Природни шећери ананаса чине га густим калоријама; конзумирајте умерено. Манго, иако нуди хранљиве материје, има висок садржај шећера и калорија. Саветују се контролисане порције, избалансиране нискокалоричним воћем за ефикасно управљање тежином.