ОВО ЉУБИЧАСТО ВОЋЕ НАЈБОЉЕ ЈЕ ЗА ОЧИ Мала порција чини нереалне добробити за здравље, погледајте које све витамине садржи
Највише помаже у обнављању оштећеног вида.
Научници су сугерисали да постоји једно воће које је апсолутни победник када је у питању побољшање здравља очију. Сви су чули да у тре сврхе треба јести шаргарепу, али постоји још једна намирница која знатно може да вам помогне.
Прошле године, Национални универзитет Сингапура затражио је од 34 старије одрасле особе да конзумирају 46 г дневно лиофилизованог праха стоног грожђа или исту количину плацебо праха у клиничком испитивању које је трајало 16 недеља. Желели су да схвате како таква конзумација утиче на бројне факторе, укључујући макуларни пигмент - жућкасту супстанцу која штити око и помаже код побољшања вида. Након различитих мерења сваке четири недеље, анализе података су показале изузетну разлику у здрављу очију између оних који су јели прах грожђа и оних који нису.
Оно што је најважније, ово је обухватило побољшану оптичку густину макуларног пигмента међу онима који једу грожђе, повезану са здравијим очима и бољом когнитивном функцијом. Побољшао се и антиоксидативни одбрамбени систем ока, што може бити повезано са богатим садржајем антиоксиданата у воћу.
Могуће је да би ово могло помоћи у борби против оксидативног стреса - стања повезаног са катарактом, глаукомом и другим проблемима ока везаним за старење.
Водећи аутор др Јунг Еун Ким је све објаснио још раније.
- Наша студија је прва која показује да конзумација грожђа благотворно утиче на здравље очију код људи, што је веома узбудљиво, посебно са све већом популацијом која стари. Грожђе је лако, доступно воће што су студије показале може имати повољан утицај у нормалним количинама од само 1 ½ шоље дневно.
Осим грожђа, тим сугерише да и друга храна богата антиоксидансима може помоћи у обнављању оштећењог вида.
Друштво за макуларну болест је навело киви, поморанџе и парадајз као друге антиоксидансе, иако је ограничен број студија проценио њихов утицај.
- Главни фокус истраживања о вези између антиоксиданата и здравља очију до сада је био на витаминима А, Ц и Е- додали су, пише Мирор.
Ови витамини помажу у одржавању здравих ћелија и ткива у оку и могу се наћи у много различитог воћа и поврћа као што су поморанџе, киви, зелено лиснато поврће и парадајз. Такође се могу наћи у орашастим плодовима, семенкама, млечним производима и јајима.
srecna.republika.rs/dnevnik.rs