clear sky
1°C
21.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЈЕ СИМПТОМ ДА СТЕ У РИЗИКУ ОД ПРЕРАНЕ СМРТИ Осећа се САМО кад једете, кључни је показатељ

14.02.2025. 13:17 13:26
Пише:
Извор:
Дневник, Срећна република
храна
Фото: pixabay/ilustracija

Наизглед небитан детаљ као што је губитак чула укуса може да буде кључан фактор који одлучује колико ћете живети.

Наиме, ново истраживање показује да особе које су у раним или средњим годинама изгубиле чуло укуса, имају драстично већи ризик од преране смрти, а то се нарочито односи на жене.

У студији су праћени подаци 7.000 људи старијих од 40 година који су у претходном делу живота изгубили чуло укуса. Утврђено је да особе без чула укуса имају 47 одсто већи ризик од преране смрти, у поређењу са људима који имају чуло укуса.

Највише су на удару жене јер даме које немају чуло укуса имају чак 56 одсто већи ризик од ране смрти, док је код мушкараца тај проценат много мањи, око 34 одсто.

Истраживачи су открили да највећи ризик имају особе којима највише нестаје укус горког и киселог.

Подсетимо, људи имају пет основних укуса - слатко, слано, горко, кисело и зачињено (прим. аут. комбинација зачињене и слатко-киселе варијанте укуса).Фактори као што су прехлада, грип, инфекција синуса, алергија пушење и повреде главе, могу да утичу на наше чуло укуса.

До краја истраживања, 1.011 људи је преминуло, што се уклапа у просек раних смрти који износи угрубо један од седам људи.

Такође, утврђено је и да је губитак укуса довео до промена у начину исхране.

Наиме, људи који су изгубили чуло укуса су били склонији сланијој храни, што узрокује повишен крвни притисак. Такође, особе код којих је ослабило чуло укуса слатке хране, обично повећавају унос шећера и вештачких заслађивача, што повећава ризик од дијабетеса.

Аутори напомињу и да људи често настоје да "замене" изгубљени укус тако што ће повећати унос неких ствари, што може да доведе до Alchajmerove болести и кардиоваскуларних проблема, пише Дејли Мејл (Daily Mail).

Иначе, недостаци овог истраживања су што није наведено колико је дуго трајало истраживање, нити шта се тачно сматра прераном смрћу, односно, која старосна доб је у питању.  

Kopiraj
Kako konvertor radi?

Извор:
Дневник, Срећна република
Пише:
Пошаљите коментар