ОВЕ ВИТАМИНЕ НИКАДА НЕ ТРЕБА УЗИМАТИ ЗАЈЕДНО "Токсичне“ комбинације могу довести до оштећења јетре
Ризик се додатно повећава ако се у комбинацију укључе и друге супстанце за снижавање холестерола, попут статина
Витамини и додаци исхрани, које многи користе како би постигли оптимално здравље, представљају индустрију вредну више милијарди евра. Међутим, стручњаци упозоравају да узимање одређених комбинација може бити опасно.
Потенцијалне штетне последице мешања популарних витаминских таблета крећу се од недостатака до оштећења органа. Најризичнија комбинација је узимање екстракта црвеног пиринча са квасцем и ниацина, за које се сматра да помажу у снижавању холестерола, преноси Daily Mail. Todd Sontag, специјалиста породичне медицине из Orlando Health Physician Associates на Флориди, упозорио је да оба производа заједно могу изазвати оштећење јетре. Штавише, Сонтаг објашњава да наводне користи ових додатака за здравље срца нису поткрепљене добрим доказима.
"Удвостручавање дозе не повећава користи и може бити штетно за јетру", рекао је за wellness портал The Healthy.
Овај ризик се додатно повећава ако се у комбинацију укључе и друге супстанце за снижавање холестерола, попут статина. Документовани су случајеви у којима су лекари открили озбиљна оштећења јетре код пацијената који су узимали додатке исхрани са екстрактом црвеног пиринча са квасцем.
Један од честих ризика истовременог узимања различитих витамина или додатака исхрани јесте то што они могу међусобно поништити деловање, што може довести до потенцијалног недостатка витамина или минерала. Пример за то је истовремено узимање магнезијума и калцијума.
Из тог разлога, др. Тод Куперман, председник компаније ConsumerLab са седиштем у Њујорку, која тестира производе за здравље и исхрану, препоручује размак од најмање два сата између узимања високих доза магнезијума и калцијума јер се иначе такмиче за апсорпцију. Магнезијум помаже телу да претвара храну у енергију, док је унос калцијума кључан за здравље костију.
Слична интеракција дешава се између калијума, минерала важног за здравље срца, и калцијума, као и између цинка и бакра.
АЛО/ Здравље