ОВАЈ ДЕО ЈАБУКЕ НИ ЗА ЖИВУ ГЛАВУ НЕ ЈЕДИТЕ Садржи опасан отров, ако га прегризете отроваћете се
Јабуке су једно од омиљених воћки великог дела људи, а знате ли да оне у себи имају цијанид?
Семенке јабука садрже у себи амигдалин, који је иначе природан састојак сирових коштуњавих плодова попут бадема и коштице кајсије. Амигдалин се састоји од шећера и цијанида, а када се преради у људском организму претвара се у цијановодоничну киселину.
Уколико је семенка јабуке здробљена, оштећена, прожвакана, амигдалин се распада у хидроген цијанид који је смртоносан у великим дозама.
У складу са тим, поставља се питање колико грама семенки нам може наштети и смртно нас угрозити?
Цијанид је познат отров који ремети долазак кисеоника у ћелије, те може довести до смрти у кратком року, при конзумирању веће дозе.
Колико грама семенки можемо да поједемо а да се не отрујемо?
Да би конзумирање ових семенки било фатално по нас, требало би да поједемо две шољице млевених семенки. Тачније, довољно је да се поједе између 100 и 200 мг цијанида и у року од неколико минута последице ће бити смртоносне.
Ипак, треба нагласити да доза која би била смртоносна по одређену особу зависи од њене тежине и личне толеранције те сорте јабуке.
Мање количине цијанида у организму могу узроковати главобоље, мучнине, повраћање и слабост. Под највећим ризиком да се отрују од цијанида су деца због мале тежине.
Да ли су отровне семенке јабуке у комаду?
Уколико се догоди да прогутате семенке јабуке у комаду, а не прожвакане или здробљене семенке, у том случају вам се ништа неће догодити. Семенке су заштићене спољним слојем од пробавних сокова, па зато могу проћи желудцем не узрокујући штету.
Уколико прогутате малу количину здробљеног или прожваканог семена јабуке, могућност да се отрујете цијанидом је мала. Ипак, обазривост није на одмет и најсигурнији савет јесте да уклоните све семенке када једете јабуке.
Србија Данас/ Крстарица