ОТКРИЈТЕ ТАЈНУ ЗДРАВИХ ЦРЕВА Зашто би овај орашасти плод требало да једете сваки дан
Када бринемо о здрављу црева, не само да подржавамо варење, већ и потенцијално јачамо имуни систем, расположење и ниво енергије.
Црева су дом за трилионе микроорганизама који могу побољшати апсорпцију хранљивих материја, смањити упалу и евентуално смањити ризик од неких хроничних болести.
Када је у питању одржавање здравља црева, избори у исхрани које доносимо могу значајно утицати на наш микробиом. Међу разним опцијама, ораси се истичу као посебно корисни. Они нису само укусна ужина, већ и извор хранљивих материја које подржавају наш пробавни систем. Иако сви орашасти плодови пружају сварљива влакна, можда смо се запитали који је најбољи избор за одржавање здравља црева.
На срећу, гастроентеролог др Вил Булсевик има одговор – ораси.
Ораси обезбеђују влакна која су веома важна за здравље црева и варење.
„Влакна су корисна за наш микробиом“, каже доктор за EatingWell.
Влакна играју кључну улогу у одржавању здравља црева, подстичући редовно пражњење црева и спречавају затвор. Поред влакана, ораси обезбеђују и омега-3 масне киселине.
Ове масне киселине могу подстаћи раст корисних цревних бактерија и помоћи у смањењу упале црева, што је кључно за одржавање здравља слузнице црева.
Поред тога, антиоксиданси присутни у орасима могу играти улогу у одржавању здравља црева, заштити цревних ћелија од оксидативног стреса, стања које може довести до оштећења ћелија и упале. Ораси садрже многа антиоксидативна једињења, попут елагитанина и флавоноида, који додатно штите дигестивни тракт и смањују упале. Један преглед 33 студије сугерише да једење ораха као део здраве исхране може помоћи у смањењу укупног ризика од болести, укључујући ризик од рака дебелог црева.
Један једноставан начин да подржите здравље црева је да једете више ораха. Ораси су богати влакнима, масним киселинама и антиоксидансима који промовишу здраве цревне бактерије и разноврстан микробиом за боље здравље црева, што их чини вредним додатком свакој исхрани.