НАВИКЕ КОЈЕ УНИШТАВАЈУ ЈЕТРУ, А НИСУ АЛКОХОЛ Њихово избацивање може вам побољшати здравље, а и смањити киле
Премда су неке намирнице на први поглед добре и једемо их свакодневно, оне могу негативно утицати на наше здравље, поготово погубно на јетру
Истраживања показују да конзумирање умерених количина додатих шећера може удвостручити производњу масти у јетри што може довести и до болести масне јетре, али и дијабетеса типа 2. Унос чак и мањих количина тог шећера може довести до промена у метаболизму.
У студији која је објављена у Džornal of Hepatolodži утврђено је да фруктоза (шећер) у течном облику може утицати на метаболизам јетре. У студији је учествовало 94 мушкараца старосне доби између 18 и 30 година, са индексом телесне масе испод 24. Истраживачи су се одлучили за њих због мање телесне масе и како би смањили шансе да су се код њих већ појавиле масти у јетри.
Уз коришћење маркера, откривено је да учесници у студији нису конзумирали више калорија него пре студије. Међутим, утврђено је да, иако су конзумирали исти број калорија, додавање напитака заслађених шећером и конзумација фруктозе, утицали су на њихово здравље, укључујући на повећање производње масти.
Америчко удружење за срце, саветује људима да не уносе више од 6 одсто дневних калорија из додатог шећера. Примера ради, многе Американке би требало да конзумирају само 100 калорија (што је шест кашичица или 25г додатог шећера), а мушкарци би требало да конзумирају 150 калорија (9 кашичица или 36г).
Ипак, Центар за контролу и превенцију болести известио је да просечан Американац конзумира чак 17 кашичица фруктозе дневно.То је због чињенице да многа прерађена храна коју свакодневно једемо садржи додате шећере, а неки од њих су скривенији од других. Тако се они могу наћи у било којој намирници од житарица коју редовно уносимо за доручак, али и у сиревима и оброцима из микроталасе пећнице.
Флаширана пића, посебно сокови, јесу аларм за узбуну. Ако желите да ваша исхрана буде избалансирана и да имате здраву јетру, погледајте навике које би требало да избегавате.
Шећер и слатка пића
Пића заслађена шећером попут газираних и спортских пића, десерти, слаткиши су извор су додатог шећера који је штетан за јетру. Шећер и кукурузни сируп из ових извора претварају се у масти јер нису извор енергије.
Рафинисани угљени хидрати
Све врсте пецива и колача који се праве од рафинисаних житарица а ту спадају ђевреци, крофне, пецива спадају у ову групу. Бели хлеб, лепиње за бургер хотдог такође. Ове намирнице подижу ниво шећера у крви и могу довести до инсулинске резистенције.
Прерађена храна
Смрзнуте вечере, све што долази у кутији, конзерви је високо обрађена храна. Ове намирнице не само да садрже у себи високо рафинисане угљене хидрате и додате шећере већ и у себи имају соли.
Црвено месо
Иако је с једне стране здраво га јести и пожељно је на менију особа које су малокрвне чини се да црвено месо има и својих лоших страна. Као извор засићених масти повезан је са масном болешћу јетре. Храна са високим садржајем масти има снажан ефекат на повећање триглицерида у јетри.
Алкохол
О штетности алкохола не морамо говорити, али је важно знати да и умерена употреба алкохола додатно накупља масти у јетри. Зато се препоручује, ако је могуће потпуно избегавање алкохола.
Уклањање ових нездравих навика могу вам побољшати здравље јетре а свакако можете изгубити и на тежини уколико вам је то циљ.
Крстарица