МНОГО ЈЕ СКУПЉА ОД ОНЕ ОБИЧНЕ Да ли је хималајска со стварно боља или је то превара?
Често чујемо да је квалитетнија и здравија хималајска со од обичне, кухињске соли. Да ли је то заиста тако?
Наиме, ружичаста хималајска со има нешто већу количину минерала у траговима, и зато је и постала популарна.
Долази из рудника соли Кевра који се налази у близини Хималаја у Пакистану. Природни процес бербе соли омогућује да „поседује многе друге минерале и елементе у траговима који се не налазе у обичној кухињској соли“, наводе многобројни извори.
Иако је тачно да се у ружичастој соли налази око 84 различита минерала и елемената у траговима, што јој даје јединствену боју и мало другачији укус, само 2 % соли састоји се од ових минерала, преноси Медицал News Today. То значи да је ружичаста хималајска со нутритивно слична обичној. Дакле, заменом вероватно нећете видети додатне здравствене бенефите.
Друга популарна тврдња је да је ружичаста хималајска со мање прерађена и „природнија“ од морске соли. Опет, то је донекле тачно, али утицај на ваше здравље је минималан. Многобројна истраживања показују да морска со често има средства против згрушњавања и губи неке храњиве састојке током процеса млевења, али на тај начин има и мање нечистоћа.
„То може направити малу разлику у смањењу укупне потрошње соли, што је велика ствар“, каже дијететичар Рене Фицек, те додаје:
„Што више соли поједете, више течности задржавате и срцу је теже да ради на обради те течности, што може повећати крвни притисак.“
Али, коју со одабрати?
Међутим, трик је сад и у томе да ако сасвим избегавате уобичајену со, то може донети проблеме. Морска со је главни прехрамбени извор јода – а то је веома важан минерал који недостаје хималајској соли. Јод нам је потребан да би хормони штитне жлезде и метаболизам правилно функционисали. Дакле, ако трајно заменимо морску со за хималајску, тада би у исхрану требало додати друге изворе јода – рибу, млечне производе или суплементе.
Али, пре било каквих наглих и великих промена у начину исхране, увек је важно разговарати о томе са својим лекаром. Потребно је посебно пазити на конзумирање натријума због утицаја на здравље срца и бубрега. Препоручује се, на пример, конзумирање мање од 2.300 милиграма натријума дневно.
Па, иако је ружичаста хималајска сол лепа и укусна, скупа је и не садржи јод. Суштина је да припазите на укупно конзумирање натријума и не осећате се под притиском да пређете на ружичасту хималајску со ради здравља, а ако баш желите, можете је комбиновати са стандардном морском соли.