broken clouds
16°C
18.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МЛАДИ ЛУК ЈЕ СПАС ЗА ОРГАНИЗАМ Ово је пет разлога да га што чешће једете

11.04.2025. 17:49 17:54
Пише:
Извор:
Информер
млади
Фото: freepik.com/ilustracija

Млади лук је једна од најздравијих коју треба да једете током пролећа.

Млади лук је одличан додатак многим јелима, али га најчешће једемо само на Васкрс. То је много више него само додатак празничној трпези, осим што је пун витамина, има и бројне здравствене предности, од антибактеријских својстава до смањења ризика од срчаних обољења и дијабетеса, пише Нетмедс.

Добар за варење

Једна шоља исеченог младог лука даје вам око 10% дневних потреба за влакнима. Влакна су изузетно важна јер вам помажу да се дуже осећате сито, подржавају редовно варење и помажу у снижавању нивоа „лошег“ холестерола. Поред тога, храна богата влакнима може смањити ризик од развоја дијабетеса типа 2, болести срца, па чак и одређених облика рака.

Антиканцерогена својства

Као и други чланови породице алијума, попут белог лука и празилука, садржи алицин - биљно једињење које не само да им даје карактеристичан мирис и укус, већ и потенцијално блокира раст ћелија рака. Његов ефекат на рак желуца је највише истражен, али научници и даље покушавају да открију тачан механизам. Спекулише се да алицин може да успори раст тумора и спречити ћелије да постану канцерогене. 

млади лук
Фото: freepik.com/ilustracija

Помаже у борби против инфекција

Млади лук има дугу историју употребе у народној медицини, баш као и његов рођак бели лук. Његова природна једињења имају способност да се боре против бактерија, гљивица и вируса. Научна истраживања показују да екстракти неких врста лука могу у високим концентрацијама да зауставе раст опасних бактерија попут салмонеле и Е. цоли. Иако антибиотике нећемо заменити зеленим луком, редовна конзумација свакако може дати додатни подстицај вашим одбрамбеним механизмима.

Штити ваше ћелије

Знате оне „слободне радикале“ које сви помињу када причају о старењу и болести? Па млади лук зна како да се носи са њим. Пун је антиоксиданата, посебно флавоноида и полифенола који неутралишу ове штетне молекуле и тако штите ваше ћелије од оштећења. Антиоксиданси су кључни у превенцији хроничних болести попут рака, срчаних болести и старења мозга.

Подржава имунитет

Садржи витамин Ц, за који је познато да јача имуни систем и помаже у одбрани од свакодневних инфекција. Поред тога, ту је и кверцетин флавоноид који додатно појачава антиинфламаторне ефекте и може помоћи вашем телу да ефикасније реагује на вирусе и бактерије. 

Извор:
Информер
Пише:
Пошаљите коментар