Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MLADI LUK JE SPAS ZA ORGANIZAM Ovo je pet razloga da ga što češće jedete

11.04.2025. 17:49 17:54
Piše:
Izvor:
Informer
млади
Foto: freepik.com/ilustracija

Mladi luk je jedna od najzdravijih koju treba da jedete tokom proleća.

Mladi luk je odličan dodatak mnogim jelima, ali ga najčešće jedemo samo na Vaskrs. To je mnogo više nego samo dodatak prazničnoj trpezi, osim što je pun vitamina, ima i brojne zdravstvene prednosti, od antibakterijskih svojstava do smanjenja rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa, piše Netmeds.

Dobar za varenje

Jedna šolja isečenog mladog luka daje vam oko 10% dnevnih potreba za vlaknima. Vlakna su izuzetno važna jer vam pomažu da se duže osećate sito, podržavaju redovno varenje i pomažu u snižavanju nivoa „lošeg“ holesterola. Pored toga, hrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, bolesti srca, pa čak i određenih oblika raka.

Antikancerogena svojstva

Kao i drugi članovi porodice alijuma, poput belog luka i praziluka, sadrži alicin - biljno jedinjenje koje ne samo da im daje karakterističan miris i ukus, već i potencijalno blokira rast ćelija raka. Njegov efekat na rak želuca je najviše istražen, ali naučnici i dalje pokušavaju da otkriju tačan mehanizam. Spekuliše se da alicin može da uspori rast tumora i sprečiti ćelije da postanu kancerogene. 

млади лук
Foto: freepik.com/ilustracija

Pomaže u borbi protiv infekcija

Mladi luk ima dugu istoriju upotrebe u narodnoj medicini, baš kao i njegov rođak beli luk. Njegova prirodna jedinjenja imaju sposobnost da se bore protiv bakterija, gljivica i virusa. Naučna istraživanja pokazuju da ekstrakti nekih vrsta luka mogu u visokim koncentracijama da zaustave rast opasnih bakterija poput salmonele i E. coli. Iako antibiotike nećemo zameniti zelenim lukom, redovna konzumacija svakako može dati dodatni podsticaj vašim odbrambenim mehanizmima.

Štiti vaše ćelije

Znate one „slobodne radikale“ koje svi pominju kada pričaju o starenju i bolesti? Pa mladi luk zna kako da se nosi sa njim. Pun je antioksidanata, posebno flavonoida i polifenola koji neutrališu ove štetne molekule i tako štite vaše ćelije od oštećenja. Antioksidansi su ključni u prevenciji hroničnih bolesti poput raka, srčanih bolesti i starenja mozga.

Podržava imunitet

Sadrži vitamin C, za koji je poznato da jača imuni sistem i pomaže u odbrani od svakodnevnih infekcija. Pored toga, tu je i kvercetin flavonoid koji dodatno pojačava antiinflamatorne efekte i može pomoći vašem telu da efikasnije reaguje na viruse i bakterije. 

Izvor:
Informer
Piše:
Pošaljite komentar