light rain
7°C
07.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1155
usd
113.9588
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КРУШКЕ ДЕЛУЈУ ПРЕВЕНТИВНО НА СТВАРАЊЕ БУБРЕЖНОГ КАМЕНЦА И ХЕЛИКО БАКТЕРИЈЕ  Зашто би још требало јести их редовно

05.01.2025. 13:59 14:14
Пише:
Извор:
е Клиника
крушке
Фото: youtube prinstcrin/ Radio - televizija Vojvodine

Пектин, специфични састојак који спада у влакна, помаже у снижавању холестерола и функцији црева, најзаслужнији је за одличан нутритивни састав овог, помало запостављеног, воћа

Неправедно запостављене у односу на јабуке, крушке би због одличних здравствених потенцијала требало редовно конзумирати

Поред тога што су освежавајуће и заситне, крушке су права ризница хранљивих састојака са бројним здравственим предностима. Најпре, помажу у борби против хроничних болести захваљујући високим нивоима антиоксиданата.

Које хранљиве састојке садрже крушке

Крушке садрже специфичне фитонутријенте, укључујући противупалне флавоноиде, антиканцерогене полифеноле и флавоноиде који успоравају старење. Студије су повезале конзумацију крушака са смањењем учесталости затвора, бубрежних каменаца, високог холестерола, чак и дијабетеса. Такође, због високог садржаја влакана, доприносе снижавању холестерола. Нека истраживања су се бавила позитивним дејством састојака из крушака на хипергликемију, хелико бактерију и хипертензију.

Будући да садрже велику количину витамина Ц, одличне су за имунитет. У њима је и мања количине витамина А, витамина Е, фолата, калцијума, гвожђа, магнезијума, цинка и селена.

У пракси, крушке су помало неоправдано запостављане у односу на јабуке. Али, постоји прегршт разлога због којих би требало да их уврстимо у свакодневни јеловник.

Крушке и имунитет: Богатство витамином Ц

Крушке обезбеђују значајну количину витамина Ц, моћног антиоксиданта који помаже у борби против слободних радикала и оксидативног стреса. Овај витамин је кључан за заштиту ДНК, обнављање ткива и метаболичке процесе. Поред тога, витамин Ц доприноси младалачком изгледу коже, повећава отпорност коже и подстиче регенерацију ћелија. Наравно, најважнија корист витамина Ц доказана је у стабилности имунитета.

Одличан извор дијететских влакана

Једна средња крушка садржи више од 5 грама влакана, што доприноси одржавању здравог нивоа шећера у крви и побољшава варење. Пектин, специфични састојак који спада у влакна, помаже у снижавању холестерола и подржава здравље црева. Редовним уносом влакана из крушака смањује се ризик од затвора и других дигестивних проблема.

Влакнима, уз антиоксиданте, припусују се и корисна својства крушака у превенцији стварања различитих врста каменца, од жучне кесе до бубрега.

Крушке обилују антиоксидантима

Кора крушке, коју не би требало љуштити, богата је полифенолима, фенолним киселинама и флавоноидима. Сва ова једињења имају снажна антиупална и антиканцерогена својства. Антиоксиданти помажу у детоксикацији тела и смањењу ризика од оксидативног оштећења, што је кључно за превенцију болести срца, рака и старења.

Наравно, неопходно је пажљиво прање пре употребе, а препоручује се и потапање у раствор воде и соде бикарбоне.

Ово воће чува наше срце, ево како

Крушке су богате влакнима и антиоксидантима, који доказано помажу у спречавању срчаних обољења. Пектин у крушкама природно снижава ниво холестерола, а висока концентрација витамина и фитонутријената доприноси здравијим артеријама и смањењу запаљења.

Побољшавају варење и смањују затвор

Крушке су природни лаксатив такође захваљујући пектину. Конзумација крушака, сирових или куваних, доприноси редовној пробави, смањењу надимања и елиминацији токсина.

Помажу у контроли дијабетеса

Флавоноиди у крушкама побољшавају осетљивост на инсулин, што их чини идеалним за превенцију и контролу дијабетеса. Крушке су воће са ниским гликемијским индексом, што значи да полако и равномерно отпуштају шећер у крвоток.

Идеалне су за контролу телесне тежине

Крушке су нискокалоричне (средња крушка има око 100 калорија), али изузетно заситне због високог садржаја влакана. То их чини одличним избором за ужину или међуоброк за оне који желе да смање апетит, изгубе вишак килограма и одрже здраву тежину.

Одржавају здравље и чврстину костију

Витамин К и бор, присутни у крушкама, кључни су за очување чврстоће костију и превенцију остеопорозе. Витамин К ради у синергији са калцијумом, магнезијумом и фосфором како би смањио ризик од губитка коштане масе.

Крушке или јабуке?

Крушке и јабуке су из исте породице биљака (Росацеае) и имају сличну нутритивну вредност. Крушке су мекше и богатије пектином, док су јабуке нешто другачије, чвршће структуре. У односу на јабуке, крушке имају за нијансу више шећера, али су једнако корисне за здравље црева и срце. Свакако спадају у воће са ниским гликемијским индексом.

еКлиника

Извор:
е Клиника
Пише:
Пошаљите коментар
ДА ЛИ ЗНАТЕ ЗАШТО СЕ КАЖЕ "ПАО С КРУШКЕ" Порекло израза ће вас изненадити!

ДА ЛИ ЗНАТЕ ЗАШТО СЕ КАЖЕ "ПАО С КРУШКЕ" Порекло израза ће вас изненадити!

21.08.2024. 21:34 21:44