clear sky
2°C
11.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАРДИОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ НА ПРЖЕНО МЕСО Половина овако спремљеног меса повећава ризик од инфаркта; Ћевапе једите искључиво овако

11.02.2025. 13:43 13:51
Пише:
Извор:
Дневник, Крстарица
месо
Фото: pixabay/ilustracija

Зашто они који имају повишен холестерол избегавају месо, и шта би заправо требало да избаце из исхране?

Да ли је баш месо кривац за фатална стања попут шлога и инфаркта и који су њихови највећи изазивачи?

На ова питања одговорио је у јутарњем програму на ТВ Прва, помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести кардиолог др Небојша Тасић

Кардиолог је указао да савремени начин живота довео до бројних лоших навика, што се може посебно видети у исхрани. У недостатку времена, па и средстава, прибегавамо једноставнијим и јефтинијим јеловницима, претерујемо у тесту, брзој храни која је пуна масноћа…

„Бомбардовани смо рекламама где нам се сервира одређена храна као здрава, улога нас кардиолога и нутрициониста јесте да пронађемо баланс, да објаснимо шта је здраво и добро за људски организам, а шта није“, каже др Тасић и додаје:

„Људи иду линијом мањег отпора, пекара, брза храна… То је типично за брз начин живота. Морамо да променимо мозак у смислу да креирамо другачије мишљење“, апелује крадиолог.

Када говоримо о здравој исхрани, да ли је она универзална за сваког? Многи практикују одређене француске, медитеранске дијете, јеловнике који се у свијету промовишу као здрави…

„Најважније код исхране јесте персонализована дијета. Нису навике у исхрани у Француској, Италији, Индији, Кини, итд, исте. Свако има своју врсту концептуалне исхране, али ми морамо на нашем балканском подручју, где на пример волимо ћевапе, да тај популарни тип исхране прилагодимо сваком појединцу. Мора се имати и у виду да је неко у већем ризику за појаву канцера, неко за инфаркт миокарда.“

Месо на „црној листи“

Месо је последњих деценија на „црној листи“, кад је реч о здравим намирницама, а посебно црвено месо. Шта је истина, да ли је оно заиста толико штетно и које су могуће последице по здравље?

„По мени је месо веома важно за исхрану. Чињеница је да можемо без меса, али балансирана исхрана, у смислу меса, биљака, влакана, воћа,  поврћа… То је најважније, да се направи тај баланс“, каже кардиолог Тасић и открива која врста меса се показала као најштетнија.

месо
Фото: pixabay/ilustracija

„Студија која спроведена над 1,4 милиона људи који су прћени 30 година, показала је на великом броју људи да црвено месо, односно начин на који је спремано утиче на развој болести. Пржено месо апсолутно се показало да повећава ризик за инфаркт и шлог. И то у веома значајном проценту. Отприлике на  50 г прженог меса се за 9 одсто повећава ризик од појаве инфаркта и шлога“, упозорио је др Тасић.

На који начин пржено месо шкоди здрављу и да ли постоји неки начин који је мање опасан?

„Па ако се ‘баци’ накратко да се испржи, не да се дуго загрева и да гори да буде црно“, објашњава кардиолог. „Црвено месо је веома важно за одређене људе, за крвну слику, имуни систем, тако да не треба да га се одрекнемо у потпуности. Ако је средње печено, тако већ може“, каже др Тасић а разбија и мит о најомиљенијем специјалитету у Србији – ћевапима!

Да ли их треба јести или су погубни по наше здравље, доктор каже:

„Тешко је рећи, јер ко их не воли… Да, могу да се једу али умерено, не сваког дана, не често… Душа мора да буде задовољена као и тијело. Здравље је пре свега физичко, психичко и социјално благостање“, напомиње кардиолог.

Све ово је у директној вези са холестеролом, који је по мишљењу стручњака кривац број један за тешке болести, првенствено кардиоваскуларног типа.

„Холестерол је један од основних разлога настанка инфаркта и шлога. Како? Храна коју једемо и липиди које уносимо, ако су неадекватни, они се уграђују у зид крвног суда и стварају масне наслаге које га сужавају. Ако крвни судови пукну, долази до инфаркта и шлога. Веома је једноставно. И тај процес почиње од 17, 18. године живота“, објашњава кардиолог који каже да је то ‘борба’ за цео живот, а да је решење да се код сваког понаособ, а посебно код оних који су угрожени, креира адекватан план исхране.

Извор:
Дневник, Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар