overcast clouds
6°C
07.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈАБУКЕ РЕГУЛИШУ ШЕЋЕР У КРВИ На овај начин најбоље ћеte искористити њене хранљиве материје

07.02.2025. 12:36 13:05
Пише:
Извор:
Дневник
Јабуке
Фото: pixabay/ilustracija

Пет пор­ци­ја во­ћа и по­вр­ћа днев­но шти­те ор­га­ни­зам, бо­ре се про­тив ста­ре­ња ће­ли­ја, др­же те­ле­сну те­жи­ну под кон­тро­лом и од­лич­ни су са­ве­зни­ци иму­ног си­сте­ма.

Ту моћ, во­ће и по­вр­ће има за­хва­љу­ју­ћи хран­љи­вим ма­те­ри­ја­ма као што су угље­ни хи­дра­ти, ви­та­ми­ни, ми­не­ра­ли, влак­на, ан­ти­ок­си­дан­си и фи­то­ке­ми­ка­ли­је са ан­ти­ту­мор­ским свој­стви­ма, пи­ше РТС.

Ме­ђу во­ћем, ја­бу­ка, ко­ја је до­ступ­на то­ком це­ле го­ди­не, за­слу­жу­је по­себ­ну па­жњу. Јед­на све­жа ја­бу­ка са ко­ром и са те­жи­ном од 150 гра­ма да­је при­бли­жно 65 ка­ло­ри­ја, 15 гра­ма рас­твор­љи­вих ше­ће­ра, 3,9 гра­ма вла­ка­на, 0,3 гра­ма про­те­и­на, 114 мг ка­ли­ју­ма и пет ми­ли­гра­ма ви­та­ми­на Ц, уз ма­ло ма­сти и на­три­ју­ма.

- Ја­бу­ка је од­ли­чан са­ве­зник у бор­би за здрав кар­ди­о­ва­ску­лар­ни си­стем. Са ан­ти­ин­фла­ма­тор­ним и ан­ти­ок­си­да­тив­ним свој­стви­ма и из­во­ром рас­твор­љи­вих вла­ка­на, укљу­чу­ју­ћи пек­тин, ја­бу­ке по­ма­жу у ре­гу­ли­са­њу црев­не бак­те­риј­ске фло­ре. Пре­по­ру­чу­ју се и про­тив за­тво­ра и ди­ја­ре­је, јер уз по­моћ не­рас­твор­љи­вих вла­ка­на, под­сти­чу здра­ву пе­ри­стал­ти­ку цре­ва - ре­кла је ну­три­ци­о­нист­ки­ња Мај­ли Фио­рен­ти­ни.

Осим то­га, на­по­ми­ње Фи­о­рен­ти­ни, ја­бу­ке по­ма­жу у ре­гу­ли­са­њу ни­воа ше­ће­ра у кр­ви. Нај­бо­ље је ја­бу­ке увр­сти­ти у до­ру­чак или је­сти као ужи­ну, у ком­би­на­ци­ји са не­ма­сним јо­гур­том.

Мо­же се је­сти и ку­ва­на, са до­дат­ком ка­ка­оа или ци­ме­та, као де­серт. Ту је и до­бро по­зна­та пи­та са ја­бу­ка­ма, ко­ја се од­лич­но сла­же уз ка­фу или чај. Та­ко­ђе, ако ле­кар не од­ре­ди дру­га­чи­је, и ја­бу­ко­во сир­ће тре­ба ко­ри­сти­ти као пре­лив у сла­а­та­ма. Ово сир­ће је из­вор ми­не­рал­них со­ли, ор­ган­ских ки­се­ли­на, пек­ти­на и ви­та­ми­на и бо­ље га под­но­се они ко­ји па­те од га­стро­ин­те­сти­нал­них про­бле­ма у од­но­су на дру­ге вр­сте сир­ће­та.

jabuke
Фото: pixabay/ilustracija

За­ни­мљи­во је да се иза раз­ли­чи­те бо­је ко­ре ја­бу­ка, кри­ју раз­ли­чи­те ан­ти­ин­фла­ма­тор­не и ан­ти­ок­си­да­тив­не суп­стан­це.

- Зе­ле­на ја­бу­ка као што је гре­ни смит (Granny Smith) има ма­ло ше­ће­ра и пу­но вла­ка­на, сни­жа­ва ни­во ло­шег хо­ле­сте­ро­ла у кр­ви, по­бољ­ша­ва функ­ци­о­ни­са­ње де­бе­лог цре­ва и ста­би­ли­зу­је ни­во ше­ће­ра у кр­ви. Уз ви­та­ми­не А, Б и Ц, има зна­ча­јан са­др­жај хло­ро­фи­ла (ко­ји да­је бо­ју ко­ри), моћ­ног ан­ти­ок­си­дан­са ко­ји се још про­у­ча­ва због свог ан­ти­ин­фла­ма­тор­ног и ан­ти­ту­мор­ског де­ло­ва­ња - об­ја­сни­ла је ну­три­ци­о­нист­ки­ња Фи­о­рен­ти­ни.

Жу­та ја­бу­ка по­пут злат­ног де­ли­ше­са (Gol­den De­li­ci­o­us) је до­бар са­ве­зник у бор­би про­тив умо­ра и стре­са.

- За­хва­љу­ју­ћи са­др­жа­ју ви­та­ми­на Ц и ви­та­ми­на Б1 обез­бе­ђу­је сна­гу и креп­кост, а као бо­гат из­вор вла­ка­на та­ко­ђе се сма­тра ко­ри­сном за кон­тро­лу хо­ле­сте­ро­ла и ше­ће­ра у кр­ви. Лу­те­ин ко­ји са­др­жи, сво­јим ан­ти­ин­фла­ма­тор­ним деј­ством, де­лу­је по­зи­тив­но на здра­вље очи­ју и ког­ни­тив­не функ­ци­је. Бе­та ка­ро­тен као ан­ти­ок­си­данс ну­ди број­не пред­но­сти за ко­жу и ко­сти а има и ан­ти­ту­мор­ско деј­ство - до­да­је Фи­о­рен­ти­ни.

Цр­ве­на ја­бу­ка чи­ји је нај­по­зна­ти­ји пред­став­ник ве­ро­ват­но цр­ве­ни де­ли­шес (Red De­li­ci­o­us) се из­два­ја по са­др­жа­ју пи­ру­ва­та ко­ји, ка­ко ис­ти­че ну­три­ци­о­нист­ки­ња, ин­хи­би­ра на­ку­пља­ње ма­сти. Са­др­жи ан­ти­ок­си­дан­те као што су квер­це­тин ко­ји има­ју про­ти­ву­пал­ни и ан­ти­кан­це­ро­ге­ни ефе­кат, као и ви­та­мин Ц чи­ја је ва­жност за иму­ни­тет до­бро по­зна­та.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар