(ФОТО) НЕ МОРАТЕ ДА БУШИТЕ КАШИКУ ЗАРАД ВИТКЕ ЛИНИЈЕ Ово је 9 трикова који ће вам смањити дневни унос хране а да не будете гладни
Студија спроведена на мишевима показала је да ограничени унос калорија продужава очекивани животни век, а слични резултати су показали и студије у којима су учествовали људи који су одлучили да једу мање.
Недавно објављена студија показала је да су мишеви који су јели оброке са ограниченим уносом калорија живели 34 месеца, много дуже од оних који су имали храну у жељеним количинама. Њихов просечан животни век био је 25 месеци. Међутим, нису у питању само глодари: Научници са Националног института за здравље открили су 2023. да је 200 испитаника који су смањили унос калорија за 12 процената током две године имало промене ДНК које су указивале на спорије старење, а ризик од ране смрти је смањен за до 15 одсто.
Прање зуба - На осећај глади често утичу емоције, тако да можете да осетите глад чак и када вам је стомак пун. Зато је добро преварити мозак неким триковима. На пример, покушајте да оперете зубе око 30 минута након оброка како бисте спречили жељу за слатким. Друга опција је узимање жвакаће гуме без шећера. Мала студија објављена у часопису Аппетите открила је да су људи који су жвакали жваку после доручка осећали мање глади за време ручка. Као резултат те студије, научници су открили да су јели мање тестенине него што би иначе јели - чак 41 г овна, односно 68 калорија мање.
Удахните док једете - Већина људи зна да би требало да једу спорије, али не успевају. И потребно је око 20 минута да ваш мозак прими сигнал да сте сити, каже др Александар. Решење би, додаје, могла да буде храна са јаким мирисима. Холандско истраживање је показало да је већа вероватноћа да ћете узимати мање залогаје хране ако храна има јак укус. Студија је показала да сваки залогај у овом случају може да садржи између пет и десет одсто мање хране него иначе. Чак и јаки, али пријатни мириси, попут мириса колача, имали су исти ефекат. Зато се потрудите да припремите доста „смрдљиве“ хране, као што су тврдо кувана јаја за доручак, салата од скуше или плави смрдљиви сир за ручак, или лосос за вечерњи оброк.
Без грицкања - Навалили сте на чипс, крекере и сличне грицкалице и још сте гладни? Ове намирнице су обично направљене од комбинације засићених масти и једноставних угљених хидрата, који се брзо разлажу и апсорбују, што доводи до наглог скока шећера у крви. Међутим, након тога следи нагли пад, тако да ћете врло брзо поново бити гладни. др. Александар објашњава: То је ултра-обрађена храна која пружа тренутно задовољство. Има мало протеина, влакана и здравих масти, које су компоненте које помажу мозгу да осети знаке ситости. Зато, уместо тога, посегните за сложеним угљеним хидратима, протеинима и здравим мастима, као што је четвртина намаза од авокада на два овсена колача, саветује стручњак.
Адиос амигос - Да ли волите да делите заједнички ручак када сте напољу са пријатељима, тако да свако добије по мало у неколико кругова? Имамо лоше вести: Оброк у стилу тапаса често укључује мале порције веома укусне хране са високим садржајем масти, објашњава др Александер Мејл, а честе порције могу да наведу мозак да помисли да не једете онолико колико заиста једете. Ово олакшава конзумирање више калорија без осећаја ситости. Такође, тешко је проценити колико сте појели јер делите са свог тањира док разговарате са другима, уместо да на почетку можете да визуелизујете цео оброк на једном тањиру.
Величина је битна – Одлучите се за мањи тањир него иначе, истраживања су показала да је то повезано са већом ситошћу и мањим уносом хране. Када се иста порција стави на мали тањир уместо на велики, делује већа, због чега се осећате задовољније и немате осећај да сте се нечега лишили – објашњава консултант. Додаје да четвртину тањира треба да чине протеини, као најзаситнији макронутријент у храни. Протеини успоравају варење и смањују хормоне глади и подстичу осећај ситости. Пилетина, бела риба и тофу су веома заситни - каже др Александер. Четвртину тањира треба да чине сложени угљени хидрати, као што су киноа, смеђи пиринач или слатки кромпир, а четвртина поврће без скроба. Додајте малу количину масти, као што је авокадо, маслиново уље или сир.
Паметно предјело - Поједите предјело пре главног оброка, било у ресторану или код куће. Почните са салатом или супом на бази темељца. Имају велику запремину и мало калорија, што помаже да се напуни стомак пре него што стигне главни оброк. Кесе мисо супе које се продају у супермаркетима брзо се праве и имају мало калорија и могу бити добро решење. Или, можете направити рататуј или велику чинију салате за сервирање током недеље.
Више воде - Пре него што седнете за сто или потражите ужину у фрижидеру, попијте чашу воде. Често погрешно схватамо жеђ за глад, па ће нам вода пре или уз оброк помоћи да једемо мање. Вода ће испунити ваш стомак и учинити да се брже осећате ситима. Штавише, ако додате чиа семенке у воду, имаћете двоструки ефекат: семенке су богате влакнима која такође подстичу осећај ситости, др Александар.
До слова В - Управо су влакна кључна компонента осећаја ситости. Влакна су несварљиви део биљне хране и успоравају варење. Споро варење чини да се осећамо сити дуже и ваше варење ће бити правилније. Повећајте унос воћа и поврћа у сваком оброку, као и интегралних житарица, каже др Александер. Такође предлаже да бели пиринач и тестенине заменимо браон, интегралним хлебом, као и бели хлеб од интегралног брашна.
Једите поврће – неопходно је за осећај пуног стомака без гомиле додатних непотребних калорија. Поврће је богато влакнима и водом, који растежу стомак и активирају рецепторе за истезање, сигнализирајући вашем мозгу ситост. Такође је пуно витамина и минерала који су неопходни за здраву исхрану. Набавите врећу смрзнутог мешаног поврћа да бисте смањили трошкове и помешајте га у оброке кад год је то могуће, саветује „Д Сан”.