scattered clouds
14°C
31.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1557
usd
112.4119
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Чува срце и чисти јетру! СМАТРА СЕ НАЈЗДРАВИЈОМ БИЉКOM НА СВЕТУ Од ње се прави сок који је препоручљив за ОВУ групу људи

20.12.2024. 18:58 21:31
Пише:
Извор:
Телеграф/Крстарица
aronija
Фото: pixabay/youtube printskrin

Мале тамне бобице пуне су хранљивих материја и антиоксиданаса, попут витамина Ц и антоцијанина, те нуде прегршт бенефита за оне који желе да побољшају своје здравље кроз исхрану.

Аронија је од давнина окарактерисана као воће које је лековито, здраво и које може да помогне у превенцији и лечењу различитих болести и стања.

Аронија побољшава циркулацију и чисти крве судове

Бобице ароније побољшавају циркулацију крви, чисте крвне судове и смањују ризик од срчаних болести. Зрели плодови ароније садрже велику количину фенола, који дезинфикују крвоток и тело, подстичу зарастање рана, уклањају токсине, смањују упале, побољшавају еластичност крвних судова и спречавају њихово зачепљење.

Сок од ароније се посебно препоручује људима који имају проблема с крвним притиском.

За шта је све добар сок од ароније?

Уколико се одлучите да направите сок од ароније, важно је да знате за шта је све добар, користан и у чему помаже. Поред тога што је добра за кардиоваскуларни систем, аронија је сјајна и у превенцији многих болести ока, као што је, на пример, катаракта.

aronija
Фото: youtube prinstcrin

Они који имају проблема са вишком килограма требало би да знају да је овај плод изузетно успешан у превенцији таложења масти, као и у скидању вишка килограма.

Рецепт за сок од ароније

Иако се и сируп и сок од ароније могу купити у продавницама, свакако је укусније и здравије да их сами припремите.

Састојци:

– 1 л воде

– 1 кг шећера

– 2 лимуна

– 2 кг ароније

Припрема:

Помешајте шећер и воду и ставите на ринглу док се шећер не растопи, односно док не почне да ври. Затим додате аронију и оставите да се све заједно крчка још 10 минута. Састојке у шерпи стално мешајте, па после десетак минута скините шерпу са шпорета.

Када се сируп од ароније потпуно охлади процедите га кроз газу или цедиљку, а бобице оставите. Потом изгњечите и процедите и бобице. Процедите све заједно још једном, па тако тако добијен сируп ставите опет да се кува.

Чим проври, склоните са рингле, па додајте лимунов сок и промешајте.

Овако припремљен сируп од ароније сипајте у стаклене флаше, затворите их и одложите на хладно и тамно место.

Извор:
Телеграф/Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар