АКО ПРОГУТАТЕ РИБЉУ КОСТ НЕ ПАНИЧИТЕ Докторка саветује шта прво да урадите ЧУВАЈТЕ СЕ ПОГРЕШНИХ НАРОДНИХ МЕТОДА
Како је сезона поста, многи у свој јеловник уврсте рибу, а не само и то, како је сезона слава, скоро па увек ће се на трпези наћи риба. Поред свог феноменалног укуса, ова намирница уме и направити проблеме и нелагодности. Проблем може настати онда када се кост од рибе заглави у грлу.
Др Бисерка Обрадовић и дала је савет како најлакше да пребродите ту непријатност. Уколико дође до гутања костију рибе на славама, не треба паничити иако је непријатно, попити чашу воде или благо кашљуцати, међутим, ако ни то не помогне потребно је јавити се лекару, објашњава
Др Бисерка Обрадовић али се осврнула и на оно што никако не смете радити.
— У таквим ситуацијама када се јаве јако велике сметње треба да се иде на ОРЛ, или код оралног хирурга. Свакако и свака најближа амбуланта има потребне инструменте које могу употребити у таквим моментима како би одстранили кост која се заглавила на зидовима грла — прича докторка.
Савети за "мање" кости
— Можемо да покушамо са благим кашљањем, никако не смемо да кашљемо јако, да не повредимо грло или заглављену кост поставимо још незгодније. Треба попити мало воде, која често помогне и прогура кост. Поред тога, врло ефикасно је и маслиново уље. Наиме, једна кашика маслиновог уља које прогутамо може нас решити даљих мука. Можемо користити и обично биљно, али ипак је боље маслиново. Затим, треба да лагано истиснемо ваздух из плућа, па можда тако успемо да, док напрежемо мишиће, истиснемо и кост — објашњава докторка.
Осим намирница које обично имамо у кући, постоје и друге које могу бити корисне. Битно је, међутим, да храна коју уносимо када желимо да се решимо заглављене кости буде у кашастом облику, никако тврда и не у великим количинама.
— Добро је, потом, узети и мањи комад банане. Њу треба прво истопити у устима, па тек онда прогутати. Сисање кришке лимуна још један је од метода да се реши поменути проблем, јер лимунова киселина може да отопи танану кост. Исто тако од помоћи је и кефир, јогурт, желе, пире кромпир, али и мање количине слане воде. Све ово углавном имамо код куће и послужиће нам као први корак ка побољшању — наводи докторка Обрадовић.
Погрешна метода у народу
Докторка Обрадовић је објаснила и апеловала на грађане да избегавају одређене производе и технике у случају да им се заглави рибља кост у грлу. Такође, споменула је једну стару, добро познату методу "из народа", која је, како каже докторка, потпуно погрешна у овом случају.
— У нашем народу постоји веровање да се кост може протерати комадом хлеба. Међутим, она није добра и може само додатно да повреди грло. Једино уколико размекшамо хлеб у млеко или воду, онда тај метод има смисла, иначе, никако се не препоручује. Људи мисле да је мед добар, али он не сме у оваквим приликама да се користи, јер је лепљив, па може да се још и он веже за кост. Поред овога исто се не препоручује ни да се јако кашље, као ни што се повраћање не саветује у тим тренуцима. Лоше је и снажно кијање, ударање о леђа. У овим моментима не помаже ни Хајмлихов захват, јер се не примењују методе као за остатак хране. Поред свега овога, не препоручује се и да се притиска врат од споља, јер у том случају кост може још више да се забоде у слузокожу — наглашава докторка.
Др Обрадовић истиче како је најбитније не примењивати импровизована средства, пише Најжена.Ало.
— Људи често тада користе четкицу за зубе, чачкалицу и прсте како би покушали да изваде кост, али сви они су јако погрешни и могу додатно да оштете грло и да изазову повреде и инфекцију гркљања - прича нам даље докторка и закључује како је најбитније не паничити, остати смирен, опуштен, испробати горе наведене савете ако се ради о малој, ситнијој кости, а ако не, онда се свакако обратити стручном лицу за помоћ — истиче докторка Бисерка Обрадовић, преноси Информер.