Зашто је цикорија добра за нас?
Ову биљчицу сигурно сте видели на пољима - расте као коров, а пажњу сваког погледа привлачи необичном нијансом светлоплаве боје. Многи се данас ни не сећају да се управо од цикорије не тако давно правила одлична бела кафа.
Цикорија је врло здрава биљка која се већ вековима користи као природни лек.
Ублажава пробавне проблеме, укључујући жгаравицу, јер садржи инулин који је јак пробиотик.
Такође, снижава ниво лошег холестерола у крви, па самим тим смањује и ризик од настанка срчаних болести.
Има антиупална својства која делују на смањење болова код артритиса, а помаже и при мршављењу.
Ова је биљка и добар седатив, па се препоручује онима који имају проблема са спавањем.
Усто је одличан извор минерала и витамина, а садржи цинк, магнезијум, манган, калцијум, гвожђе, фолну киселину, калијум и витамине А, Б6, Ц, Е и К.
Као замена за кафу користи се корен цикорије, док су листови специјалитет у кухињама широм света, иако им је укус прилично горак.
Користи се у италијанској, шпанској, грчкој и турској кухињи. У Италији се највише користи као додатак тестенини, а у другим кухињама иде углавном уз месо.