Виши ниво кофеина у крви смањује ризик од дијабетеса и гојазности
МАДРИД: Виши ниво кофеина у крви смањује ризик од дијабетеса и гојазности показало је најновије истраживање које је обавио тим истраживача са Института каролинска у Шведској.
Тим на челу са Сузан Ларсон закључио је да високи нивои кофеина у крви могу да смање количину телесне масти код особе и ризик од дијабетеса типа 2, који је повезан са старењем и одређеним животним навикама, преноси Паис.
Аутори истраживања истичу да нису спроведена контролисана клиничка испитивања која су веома скупа и сложена за извођење, са којима може да се утврди узрочност, односно утврди утицај кофеина на развој дијабетеса или кардиоваскуларних болести.
Научници су користили нову методу, познату као Менделска рандомизација (контролисано клиничко испитивање), која користи генетске варијације са познатом функцијом за процену узрочног ефекта фактора ризика.
У овом случају, анализирали су ЦИП1А2 и АХР гене, који одређују брзину којом наше тело прерађује кофеин, на узорку од 10.000 људи.
Особе са генетским варијантама које узрокују да се кофеин дуже задржава у крви обично пију мање кафе, јер осећају дуже стимулацију, али имају веће концентрације кофеина у крвној плазми.
Ипак, уочени ефекат није довољно велик појединачно да би се размотрило испијање кафе за спречавање дијабетеса.
Коришћењем овог приступа, који покушава да одвоји ефекат кофеина у крви на гојазност или дијабетес од других фактора везаних за конзумацију кафе, примећено је да људи са генетским варијантама које успоравају прераду кофеина и фаворизују његово веће присуство у крви имао нижи индекс телесне масе и мањи проценат масти.
Главни разлог за смањење ризика од дијабетеса, којем се приписује 43 одсто ефекта, је губитак тежине, узрокован, између осталог, његовом способношћу да убрза метаболизам и смањи апетит.
Аутори истраживања, објављеног у часопису БМЈ Медицине, верују да би, с обзиром на њихове резултате, било интересантно да се спроведу насумичне студије како би се видело да ли напици са кофеином и без калорија могу да играју улогу у смањењу ризика од гојазности и типа 2 дијабетес.
Како се наводи, резултати истраживања су у складу са резултатима многих опсервационих студија које су деценијама уназад виделе везу између конзумирања кафе и нижег ризика од дијабетеса.
Ларсон је још 2018. године објавила текст у коме је проценила да се са сваком шољицом кафе са кофеином, која се пије дневно, ризик од развоја дијабетеса смањује за седам одсто.
Друга студија коју су спровели научници Светске здравствене организације (СЗО) 2017. године, израчунала је да три кафе дневно смањују прерану смртност између осам и 18 одсто.
Ипак, додаје се, упркос бројним позитивним резултатима, ове студије не пружају чврсте доказе за то.
Тачније, СЗО је 1991. године ставила кафу на листу могућих канцерогена и годинама касније поништила одлуку када је откривено да се већа учесталост рака међу узгајивачима кафе може објаснити другим повезаним навикама, као што је цигарета која понекад иде уз кафу.