СПРЕЧИТЕ СРЧАНЕ БОЛЕСТИ И МОЖДАНИ УДАР са нормалним вредностима холестерола; Ево које ПОВРЋЕ ТРЕБА ЧЕШЋЕ ДА КОНЗУМИРАТЕ како бисте га држали под контролом
Високи холестерол може довести до срчаних болести или можданог удара ако се не држи под контролом.
Ово здравствено стање се најбоље контролише лековима, али на овај ниво може да утиче и исхрана. Једна студија, објављена у часопису Нутритион Ревиевс 2020. године, показала је да конзумирање три врсте воћа и поврћа дневно може помоћи у смањењу нивоа лошег холестерола.
Важно је свакодневно конзумирати поврће и воће. Нутрициониста Тања Мехра открила је најбоље врсте поврћа које треба да конзумирате на недељној бази да бисте утицали на ниво холестерола.
Које врсте поврћа препоручује нутрициониста?
На листи поврћа које треба јести неколико пута недељно, нутрициониста је издвојила спанаћ, кељ, броколи, шаргарепу, слатки кромпир и купус. Поред хране, поделила је и неколико начина на које се храна може користити у нутритивне сврхе.
"Спанаћ је популарна намирница коју воле и одрасли и деца, а богат је лутеином и другим каротеноидима који помажу у снижавању нивоа холестерола. Можете га додати у салате, смутије или чак као прилог", истиче Мехра.
Као другу добру храну издвојила је кељ. Нутрициониста каже: "Кељ садржи влакна и антиоксиданте који могу помоћи у снижавању лошег (ЛДЛ) холестерола. Користите га у салатама, супама или правите здрав чипс од кеља. Броколи је још једна омиљена храна у којој многи људи уживају. Богата је антиоксидансима и садржи растворљива влакна која одлично утичу на здравље пробаве", тврди она.
Додаје да се броколи може кувати на пари, пржити у тигању или како год желите. Увек ће бити здрав додатак исхрани, преноси Health Схотс.
"Шаргарепа је богата растворљивим влакнима, посебно пектином, који може да помогне у снижавању холестерола. Једите је сирову као грицкалицу, додајте је у салате или кувајте у супама и чорбама да бисте остали здрави", саветује нутрициониста.
Слатки кромпир је здравија и слађа алтернатива кромпиру и постаје све популарнија. Ова храна је "богата влакнима и антиоксидансима који могу помоћи у управљању нивоима холестерола", каже она. Слатки кромпир можете конзумирати на различите начине, правити пире или га користити као подлогу за варива и супе.
Као последњу намирницу, Мехра је издвојила купус. Купус је "поврће које садржи много влакана и антиоксиданата и има антиинфламаторна својства. Можете га додати у салате или неке друге комбинације, иако је најпопуларнија у салати", закључује нутрициониста.
Б92