СНИЖАВА ПРИТИСАК И ПОБОЉШАВА ПАМЋЕЊЕ: Потребна је само ЈЕДНА КАШИКА ДНЕВНО; Имате га сви у кухињама
Гуру за исхрану др Мајкл Мозли планетарно је познат по дијетама које су одушевиле јавност.
Овај пут др Мозли прича о добробитима маслиновог уља. Он се залаже за то да сви дневно конзумирамо по једну кашику маслиновог уља, који је по њему „камен темељац“ медитеранске исхране која је надалеко чувена као најздравији начин исхране.
„Маслиново уље је такође богато нечим што се зове олеинска киселина, што би, заједно са полифенолима, могло да објасни зашто добар унос маслиновог уља дневно може да смањи упале, побољша наше памћење и смањи крвни притисак.“
Позивајући се на убедљиво истраживање, др Мосли је истакао: „У недавној шпанској студији која је обухватила преко 12.000 људи, истраживачи су открили да су они који су конзумирали кашику и по маслиновог уља дневно имају упола мањи ризик да умру од кардиоваскуларних болести, што је импресивно.
Ова повезаност је пронађена само код оних који конзумирају екстра девичанско маслиново уље, а не рафинисано или обично маслиново уље. С друге стране, студија из 2020. године открива да конзумирање маслиновог уља у било ком облику снижава крвни притисак, иако је екстра девичанско имало већи утицај.“
Студија која је укључивала 25 старијих одраслих особа са благим проблемима са памћењем открила је да дневна доза од 30 мл – отприлике две супене кашике – екстра девичанског маслиновог уља побољшава памћење.
„Дневна доза маслиновог уља такође може да ублажи хроничну упалу, која је повезана са деменцијом. “
Доктор Бил Мулен са Универзитета у Глазгову је објаснио: „Главна компонента маслиновог уља је олеинска киселина, и то је једна од ових омега девет масних киселина. Олеинска киселина је свакако позната по томе што има антиинфламаторно дејство, и прилично смо сигурни да многе од ових хроничних болести почињу упалом.“
Крстарица