Пићем против деменције, али има један услов...
СЕУЛ: Конзумација једног или два алкохолна пића дневно смањује шансе за развој деменције, показала је студија која је обухватила скоро четири милиона Јужнокорејаца, преноси данас Си-Ен-Ен.
Међутим, према студији објављеној данас у часопису ЈАМА нетворк опен, испијање више од два пића дневно повећава тај ризик.
Открили смо да је одржавање благе до умерене конзумације алкохола, као и смањење конзумације алкохола са тешког на умерени ниво, повезано са смањеним ризиком од деменције, рекао је аутор студије Кеун Хје Јеон са Универзитета CHA у Гумију.
Употреба алкохола може бити фактор ризика за настанак рака дојке и других карцинома, а превише конзумирања може допринети проблемима са варењем, болестима срца и јетре, хипертензији, можданом удару и слабљењу имунолошког система, према америчким центрима за контролу и превенцију болести.
Нова студија је испитала медицинске картоне људи које покрива Корејска национална служба за здравствено осигурање, која обезбеђује бесплатан здравствени преглед два пута годишње осигураним Јужнокорејцима који имају 40 и више година.
Осим различитих тестова, испитивачи су питали о навикама сваке особе - да ли пије, пуши и вежба.
Студија је обухватила податке прикупљене 2009. и 2011. и категорисала људе према њиховим нивоима пијења који су сами пријавили.
Ако је особа рекла да пије мање од 15 грама алкохола дневно, сматрало се да су "благи" конзументи.
У САД стандардно пиће садржи 14 грама алкохола, што је отприлике исто као 12 унци обичног пива, пет унци вина или једна и по унца дестилованог жестоког пића.
Ако су учесници студије рекли лекарима да пију 15 до 29,9 грама дневно - што је еквивалент два стандардна пића у САД - истраживачи су их категорисали као "умерене" конзументе.
Ако су људи рекли да пију више од 30 грама, односно три или више пића дневно, истраживачи су их сматрали "тешким" конзументима.