Pićem protiv demencije, ali ima jedan uslov...
SEUL: Konzumacija jednog ili dva alkoholna pića dnevno smanjuje šanse za razvoj demencije, pokazala je studija koja je obuhvatila skoro četiri miliona Južnokorejaca, prenosi danas Si-En-En.
Međutim, prema studiji objavljenoj danas u časopisu JAMA netvork open, ispijanje više od dva pića dnevno povećava taj rizik.
Otkrili smo da je održavanje blage do umerene konzumacije alkohola, kao i smanjenje konzumacije alkohola sa teškog na umereni nivo, povezano sa smanjenim rizikom od demencije, rekao je autor studije Keun Hje Jeon sa Univerziteta CHA u Gumiju.
Upotreba alkohola može biti faktor rizika za nastanak raka dojke i drugih karcinoma, a previše konzumiranja može doprineti problemima sa varenjem, bolestima srca i jetre, hipertenziji, moždanom udaru i slabljenju imunološkog sistema, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.
Nova studija je ispitala medicinske kartone ljudi koje pokriva Korejska nacionalna služba za zdravstveno osiguranje, koja obezbeđuje besplatan zdravstveni pregled dva puta godišnje osiguranim Južnokorejcima koji imaju 40 i više godina.
Osim različitih testova, ispitivači su pitali o navikama svake osobe - da li pije, puši i vežba.
Studija je obuhvatila podatke prikupljene 2009. i 2011. i kategorisala ljude prema njihovim nivoima pijenja koji su sami prijavili.
Ako je osoba rekla da pije manje od 15 grama alkohola dnevno, smatralo se da su "blagi" konzumenti.
U SAD standardno piće sadrži 14 grama alkohola, što je otprilike isto kao 12 unci običnog piva, pet unci vina ili jedna i po unca destilovanog žestokog pića.
Ako su učesnici studije rekli lekarima da piju 15 do 29,9 grama dnevno - što je ekvivalent dva standardna pića u SAD - istraživači su ih kategorisali kao "umerene" konzumente.
Ako su ljudi rekli da piju više od 30 grama, odnosno tri ili više pića dnevno, istraživači su ih smatrali "teškim" konzumentima.