Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПАЛЕО ДИЈЕТА ТОПИ КИЛОГРАМЕ Ево како треба да изгледа ваш јеловник

22.07.2024. 18:12 18:25
Пише:
Извор: ilustracija/pixabay

Идеја да је најбоља исхрана она коју су упражњавали наши преци из периода палеолита није нова, али је увек актуелна. Заснива се на исхрани која је била доступна пре појаве кондиторских производа и обрађиване хране.

Палео дијета укључује намирнице у интегралном, непрерађеном облику попут поврћа, воћа, орашастих плодова, семенки и меса. Добра је за опште здравље и смањује ризик од појединих здравствених стања, укључујући гојазност.

Осмишљена тако да личи на оно што су јели наши преци у палеолитском добу. Иако је немогуће тачно знати шта су људи тада јели у различитим деловима света, истраживачи верују да се њихова исхрана састојала од интегралних намирница.

Пратећи здрав начин исхране и водећи физички активан живот, наши преци су вероватно имали много нижу стопу болести животног стила, као што су гојазност, дијабетес и болести срца.

План палео дијете укључује:

Непрерађено месо: говедина, јагњетина, пилетина, ћуретина и свињетина.

Рибу: лосос, пастрмка, шкампи, шкољке...

Јаја

Поврће: броколи, кељ, паприка, лук, шаргарепа, парадајз...

Воће: јабуке, банане, поморанџе, крушке, авокадо, јагоде, боровнице...

Орашасте плодове и семенке: бадеми, ораси, лешници, семенке сунцокрета, семенке бундеве

Кртоласто поврће: кромпир, слатки кромпир, репа...

Зачине: морска со, бели лук, куркума, рузмарин...

Хранљиве масти и уља: екстра девичанско маслиново уље, уље авокада, кокосово уље...

Намирнице које треба избегавати:

Житарице: пшеница, јечам, пиринач, кукуруз и остале житарице које су постале основ исхране тек последњих неколико хиљада година

Млечне производе: млеко, сир, јогурт и остали млечни производи нису део палео дијете због њиховог порекла који се везује за развој сточарства

Прерађени шећер: рафинисани шећери као што су бели шећер, сирупи, и други додаци који нису постојали у палеолитском периоду

Прерађену храну: брза храна, грицкалице, прерађено месо и други индустријски прерађени производи који нису били доступни у палеолитско доба

Рафинисана биљна уља: уља као што су сунцокретово уље, сојино уље, кукурузно уље, који су процесуирани и нису део традиционалне палео исхране

Трансмасти: хидрогенизоване масти које се често налазе у прерађеној храни и брзој храни

Ризици и недостаци палео дијете

Иако палео дијета има многе предности, постоје и неки недостаци. Елиминисање појединих група хране може да доведе особу у ризик од развоја недостатака хранљивих материја. Осим тога палео дијета може у кратком року да постане досадна, а плус изискује и нешто више новца. Храна која је органски узгајана је у старту скупа. Унитед Статес Департмент оф Агрицултуре у свом извештају каже да је потребно за 9 процената повећати приходе да би се испоштовао палео начин исхране и унеле све корисне материје.

Палео дијета елиминише неколико група намирница које су веома хранљиве, те је најбоље да се консултујете са лекаром пре него што почнете да је се придржавате.

Пример јеловника за један дан:

Доручак

Кајгана са поврћем и авокадом

3 велика јаја

кашика кокосовог уља или маслиновог уља

1/2 црвене паприке, сецкане

1/2 шољице шампињона, сецканих

1/2 шољице спанаћа

1/2 авокада, насецканог

со и бибер по укусу

Припрема: У тигању загрејте маслиново уље на средњој ватри. Додајте поврће и пржите 3-5 минута. Додајте умућена јаја и мешајте док се не испрже. Сервирајте са исецканом половином авокада.

Ручак

Шарена салата са пилетином

150 г печене или гриловане пилетине, сецкане

2 шољице мешаног зеленог лиснатог поврћа (спанаћ, рукола, зелена салата)

1/2 авокада, насецканог

1/2 црвене паприке, сецкане

1/4 црвеног лука, танко насеченог

1/4 шољице маслина

2 кашике маслиновог уља

кашика балзамико сирћета

со и бибер по укусу

Припрема: Помешајте све састојке у великој чинији и прелијте маслиновим уљем и балзамико сирћетом.

Вечера

Лосос са поврћем из рерне

200 г филеа лососа

кашика маслиновог уља

шољица броколија, подељеног на цветиће

шољица шаргарепе, сецкане

шољица тиквица, сецканих

со и бибер по укусу

сок од 1/2 лимуна

Priprеma: Prеthodno загрејте рерну на 200 степени. Поврће помешајте са кашиком маслиновог уља, сољу и бибером и ставите на плех за печење. Пеците 20-25 минута, док поврће не постане мекано. У међувремену, лосос зачините сољу, бибером и лимуновим соком. Пеците га у рерни или на роштиљу 10-12 минута, док не буде готов.

Ужина

За ужину можете да узмете штапиће шаргарепе са хумусом, шаку орашастих плодова или воћну салату.

Реч стручњака

Палео дијета је направљена по узору на оно за шта се верује да су следили ловци-сакупљачи, каже Јасна Вујичић, виши дијетеичар-нутрициониста. Иако не постоји један начин да се следи палео дијета, основна идеја је избегавање прерађене хране и фокусирање на здраву, целовиту храну.

- Губитак на телесној маси ћете осетити брзо на почетку, али ће се тело после неког времена прилагодити оваквој храни са мало угљених хидрата. Спортистима и особама које имају велике потребе за брзом енергијом ова дијета се не препоручује. И поред свих недостатака које има, палео дијета може да помогне да се решите пар килограма вишка - каже Јасна Вујичић.

Дневник/Курир

Аутор:
Пошаљите коментар
ЗНАТЕ ЛИ ДА МОЖЕТЕ ДА СМРШАТЕ А ДА ЈЕДЕТЕ Ово је дијета „6 латица” и резултати се одмах виде

ЗНАТЕ ЛИ ДА МОЖЕТЕ ДА СМРШАТЕ А ДА ЈЕДЕТЕ Ово је дијета „6 латица” и резултати се одмах виде

05.07.2024. 10:56 11:06