ОВО ВОЋЕ ПОБОЉШАВА ФУНКЦИЈУ ЈЕТРЕ Има га увек, ево како да га конзумирате
Мислите да немате разлога да бринете о јетри јер не конзумирате често алкохол? Али да ли сте чули за неалкохолну масну болест јетре?
Јетра је други по величини телесни орган (након коже) који у тишини напорно ради да бисте ви могли да будете живи.
Вероватно знате да је њена примарна функција излучивање токсина из тела, но уз то она прерађује нутријенте из хране, филтрира крв, метаболизује лекове које узимате, производи хемикалије које помажу да се крв згруша, производи жуч, и помаже у регулисању шећера у крви.
Нова студија: Масна јетра директно повезана са дијабетесом типа 2
Признаћете да је то пуно посла. И зато ваша јетра сигурно заслужује мало више пажње него што је добија, а заслужује и редовну дозу воћа које је најздравије за њу.
Неалкохолна масна јетра није повезана с конзумирањем алкохола, као што јој само име каже, карактерише је упала јетре која може довести до истих оштећења каква узрокује прекомерна конзумација алкохола, односно до цирозе јетре.
У питању су боровнице.
Ова болест јетре узрокована је вишком масти. У јетри се стварају наслаге масти и то обично као последица дебљине, повишеног шећера у крви или повишеног нивоа триглицерида.
„Две боровнице имају највећу концентрацију антоцијанина, природног пигмента који им даје ону дивну плавкасту боју. Подаци показују да антоцијанини могу спречити оксидативни стрес до ког може доћи у јетри те тако смањити упалу јетре“, објашњава докторка Лорин Манакер, нутрициониста.
Антоцијанини се иначе налазе у кори црвеног, љубичастог и плавог воћа, поврћа и житарица. Истраживања су показала да је њихов удео пропорционалан интензитету боје. Дакле боровнице, купине, малине, бруснице и јагоде су све добри извори антиоксиданса. И што је боја интензивнија, то боље јер то упућује на већу количину антиоксиданса. Но, Лорин упозорава да то не значи да требате да једете огромну чинију пуну боровница, пише живим.хр, преноси City Магазине.
„Конзумирање превелике количине воћа доводи до уноса превелике количине фруктозе, а то може имати негативан утицај на јетру“, каже Манакер додајући да је порција разумне величине увек најбољи избор.
(Еспресо / Н1 / Пренела И.О.)