ОВДЕ НИКАКО НЕ СМЕТЕ ДРЖАТИ КУХИЊСКО УЉЕ Ево шта кажу стручњаци
Многи људи држе уље за кување поред шпорета ради практичности, али стручњаци имају лоше вести. То је заправо једно од најгорих места за складиштење.
Суоснивачи ЗОЕ за здравље црева, професор Тим Спектор и Џонатан Волф, разговарали су о томе са Елизабет Бергер, дистрибутером квалитетних маслинових уља, на свом подкасту.
Џонатан је истакао да је за здравствене предности уља важно како га чувате, користите и колико дуго га имате.
„Што се тиче флаше, најбоља опција је тамно стакло и не би требало да држите уље поред шпорета“, тврди Елизабет.
Уље није добро држати поред шпорета јер промене температуре онемогућавају стабилност уља.
„Држите га на месту где је температура константна“, саветовала је Елизабет. Дакле, даље од шпорета, даље од прозора где ће температура доста варирати“, додала је она.
Искористи га брзо
Она је предложила алтернативну локацију за складиштење.
„Ако можете, увек можете држати уље у орману, можда заједно са сољу и бибером и сличним стварима“, каже Бергер. Такође саветује да што пре потрошите флашу висококвалитетног маслиновог уља.
„У време бербе, уље је веома богато полифенолима“, што чини период непосредно пре Божића оптималним за обнављање залиха маслиновог уља.
„Након 18 месеци, уље губи значајан део здравствених користи повезаних са полифенолима, као и део укуса“, додала је она. „Ако размислите о начину на који људи на Медитерану конзумирају маслиново уље, искористили би га у року од годину дана, јер, наравно, тада долази следећа берба.
Крстарица