ОД АЛКОХОЛА, ДУВАНА И ПРЕРАЂЕНЕ ХРАНЕ УМРЕ 2,7 МИЛИОНА ЉУДИ У ЕВРОПИ: Застршујућа годишња статистика СЗО, ПОТРЕБНА СТРОЖА РЕГУЛАЦИЈА
Од алкохола, дувана и прерађене хране у Европи годишње умре 2,7 милиона људи
Светски фонд за истраживање рака позвао је људе да чешће конзумирају вегетаријанску храну и ограниче пиће како би смањили ризик од добијања болести.
Светска здравствена организација (СЗО) позвала је данас владе да наметну строжу регулацију производа штетних по здравље, јер је извештај СЗО показао да од дувана, алкохола, прерађене хране и фосилних горива годишње умре око 2,7 милиона људи у Европи.
Како пише "Гардијан", у поменутом извештају СЗО је навела да индустрије дувана, алкохола, прерађене хране подстичу лоше здравље, па и прерану смрт, користећи маркетинг и на тај начин се мешају у напоре светских влада да спрече болести које могу бити фаталне као што су рак, болести срца и дијабетес.
Регионални директор СЗО за Европу Ханс Хенри Клуге рекао је да тактике тих индустрија укључују експлоатацију рањивих људи кроз циљане маркетиншке стратегије, обмањивање потрошача и лажне тврдње о предностима њихових производа или њиховим еколошким акредитивима, преноси Танјуг.
Нови извештај показује да су дуван, фосилна горива и алкохол одговорни за више од 7.400 смртних случајева који се свакодневно догоде у 53 европске државе.
- Упркос здравственим ризицима, само мали део европских земаља је забранио пушење на јавним местима, док напори да се штетни производи учине мање привлачним путем обичне амбалаже, опорезивања алкохола и обележавања хране такође нису спроведени у већини земаља - наведено је у извештају СЗО.
СЗО процењује да дуван узрокује више од милион смртних случајева годишње, 10 одсто свих смртних случајева у Европи.
Алкохол узрокује више од 400.000 смртних случајева годишње и више од 350.000 људи годишње умре од конзумирања превише прерађеног меса, слатких пића и масне и слане хране.
Светски фонд за истраживање рака позвао је људе да чешће конзумирају вегетаријанску храну и ограниче пиће како би смањили ризик од добијања болести.
- Истраживања показују да су конзумација разноврсне биљне хране, интегралних житарица, воћа и махунарки, као и ограничавање конзумације алкохола, ефикасни начини за смањење ризика од рака - рекла је менаџерка за политику и јавне послове Светског фонда за истраживање рака Кендра Чоу.
(Ona.rs/Tanjug)