ЈЕДНА ЈЕФТИНА НАМИРНИЦА НАЈБОЉЕ ЛЕЧИ ЈЕТРУ А тек напитак који можете направити од ње!
Јетра је један од највећих и најзначајнијих органа у телу, и без ње бисмо били пуни токсичних супстанци. Јетра је одговорна за стварање жучи која разграђује масноће и претвара их у енергију.
Она игра важну улогу у балансирању нивоа шећера у крви, а чак узима и токсичне супстанце које свакодневно уносимо у организам и претвара их у ствари које наше тело може да користи, или их разбија довољно да их наша тела одлажу у облику отпада.
Међутим, често олако схватамо бригу о јетри и у себе уносимо штетне супстанце, као што је алкохол, на пример. Постоји чак и стање познато као неалкохолна болест јетре које може бити узроковано конзумирањем производа са додатим шећером, прженом храном, вишком соли и црвеним месом.
Вашој јетри би могло бити потребно мало чишћења! Један од начина да се то уради је конзумирање воде са грожђицама.
Суво грожђе је као и обично грожђе пуно влакана и антиоксиданаса (биофлавоноиди и витамин Ц) који играју кључну улогу у варењу и ослобађању организма од штетних токсина и слободних радикала.
Али, да ли сте знали да грожђице могу имати више хранљивих материја него грожђе? Тако је. Према информацијама које је објавио Универзитет Беркли, грожђице имају скоро три пута већи антиоксидативни капацитет од црног и белог грожђа, те су један од најбогатијих извора антиоксиданаса од свих намирница. А хранљиве материје су још концентрисаније када се воће осуши, пише Stil.kurir.rs.
А са свим тим концентрисаним хранљивим материјама, стручњаци су открили да је њихово потапање у воду врло корисно. Када се потопе у воду, те хранљиве материје се стављају у течну форму која им омогућава да их тело брже апсорбује – чак и повећавајући садржај антиоксиданата. Конзумирање воде од сувог грожђа повећава способност грожђица да очисте јетру, и оне се брзо крећу кроз пробавни систем пуне антиоксидансима који избацују токсине.
Како да направите воду са сувим грожђем?
Темељно очистите 150 грама грожђица. Затим додајте грожђице у 2 шоље воде које треба да кувате 20 минута. Оставите суво грожђе у тој води преко ноћи. Ујутру процедите воду из грожђица и попијте је на празан стомак. Радите то неколико дана, а ваша ће јетра бити очишћена од токсина и спремна да обавља свој веома важан посао!