overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИЗАЂИ ИЗ МОЈЕ ЧАШЕ Ако вам МУВА упадне у ВИНО да ли га смете пити? Ево шта кажу стручњаци

15.09.2023. 11:20 11:26
Пише:
Извор: Pixabay.com

Бар једном вам се сигурно десило да вам мува падне у чашу вина. Мува је очигледно мртва. Али с обзиром на оно што знате о томе где се муве задржавају, питате се да ли је сигурно пити.

Упркос свом имену, воћне муве (врста Дроспхила) хране се храном која трули. Насељавају смеће, компостне хрпе или било које место гдје је присутна храна, укључујући одводе. Трула храна богата је микробима, а било који од њих може мува покупити на свом телу и пренети на мјсто на које слети.

Ови микроорганизми укључују Е. цоли, Листерију, Shigellu и Salmonellu, од којих сваки може изазвати потенцијално озбиљну инфекцију чак и код здравих људи. Схватате да је мува можда управо депонирала потенцијално смртоносне микробе у ваше вино (или неки други напитак), па га бацате у судоперу и точите нову чашу.

Међутим, научни докази сугеришу да сте можда управо беспотребно бацили добро вино. Вино обично садржи између 8 и 14 посто етанола и има пХ вредност око 4 или 5 - пХ испод 7 сматра се киселим.

Добро је познато да је алкохол инхибиран за микробе, што је један од разлога зашто се вино може чувати тако дуго. Неколико лабораторијских студија такође је показало да комбиновани учинци алкохола из вина и органских киселина, попут јабучне киселине, могу спречити раст Е. цолии Salmonelle.

Да ли бактерије које је пренела мува у вино могу изазвати инфекцију зависи од броја депонованих бактерија (тзв. "инфективна доза") и колико су метаболички способне.

Вино у које је мува ушла било је такође хладно, што неким бактеријама које изазивају тровање храном изазива тако велики шок за њихов метаболизам да их зауставља у расту.

Како су све врсте вина (црвено, бело или росé, било да је хладно или собне температуре) природно антибактеријске, бактерије у вину вероватно ће бити оштећене, што ће смањити њихову способност за изазивање инфекције.

Ово сугерише да, иако бактерије депоноване у вину од стране мува могу бити присутне у дози довољној за изазивање болести, вероватно неће изазвати инфекцију јер су сувише оштећене. Дакле, врло је вјероватно да се контаминирано вино може попити без штетних последица - без обзира на то да ли је било хладно или не.

Затим, бактерије се морају носити са људским организмом. Ако већ нису директно оштећене вином, било које бактерије које су преживеле од депозита муве ће се суочити са високо киселим течностима у људском желуцу.

Бактерије које изазивају тровање храном су веома осетљиве на киселине, које оштећују њихову ДНК, а желудачна киселина их чак може убити.

У желуцу, бактерије морају такође превазићи друге смртоносне баријере, као што су дигестивни ензими, замагљујући мукус и стално будни одбрамбени систем имунолошког система. Бактерије из вина пренете мувом су вероватно неспособне да изазову инфекцију.

Ако немате фобију од бактерија, научници предлажу да уклоните муву и попијете вино. Ако желите додатни протеин, чак можете прогутати муву. Мува вероватно неће променити укус вина, чак и ако их има више. Ваш дигестивни систем ће једноставно обрадити муву као било који други протеин, пише Сциенце Алерт.

 

Радио Сарајево

Аутор:
Пошаљите коментар