Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

IZAĐI IZ MOJE ČAŠE Ako vam MUVA upadne u VINO da li ga smete piti? Evo šta kažu stručnjaci

15.09.2023. 11:20 11:26
Piše:
Foto: Pixabay.com

Bar jednom vam se sigurno desilo da vam muva padne u čašu vina. Muva je očigledno mrtva. Ali s obzirom na ono što znate o tome gde se muve zadržavaju, pitate se da li je sigurno piti.

Uprkos svom imenu, voćne muve (vrsta Drosphila) hrane se hranom koja truli. Naseljavaju smeće, kompostne hrpe ili bilo koje mesto gdje je prisutna hrana, uključujući odvode. Trula hrana bogata je mikrobima, a bilo koji od njih može muva pokupiti na svom telu i preneti na mjsto na koje sleti.

Ovi mikroorganizmi uključuju E. coli, Listeriju, Shigellu i Salmonellu, od kojih svaki može izazvati potencijalno ozbiljnu infekciju čak i kod zdravih ljudi. Shvatate da je muva možda upravo deponirala potencijalno smrtonosne mikrobe u vaše vino (ili neki drugi napitak), pa ga bacate u sudoperu i točite novu čašu.

Međutim, naučni dokazi sugerišu da ste možda upravo bespotrebno bacili dobro vino. Vino obično sadrži između 8 i 14 posto etanola i ima pH vrednost oko 4 ili 5 - pH ispod 7 smatra se kiselim.

Dobro je poznato da je alkohol inhibiran za mikrobe, što je jedan od razloga zašto se vino može čuvati tako dugo. Nekoliko laboratorijskih studija takođe je pokazalo da kombinovani učinci alkohola iz vina i organskih kiselina, poput jabučne kiseline, mogu sprečiti rast E. colii Salmonelle.

Da li bakterije koje je prenela muva u vino mogu izazvati infekciju zavisi od broja deponovanih bakterija (tzv. "infektivna doza") i koliko su metabolički sposobne.

Vino u koje je muva ušla bilo je takođe hladno, što nekim bakterijama koje izazivaju trovanje hranom izaziva tako veliki šok za njihov metabolizam da ih zaustavlja u rastu.

Kako su sve vrste vina (crveno, belo ili rosé, bilo da je hladno ili sobne temperature) prirodno antibakterijske, bakterije u vinu verovatno će biti oštećene, što će smanjiti njihovu sposobnost za izazivanje infekcije.

Ovo sugeriše da, iako bakterije deponovane u vinu od strane muva mogu biti prisutne u dozi dovoljnoj za izazivanje bolesti, verovatno neće izazvati infekciju jer su suviše oštećene. Dakle, vrlo je vjerovatno da se kontaminirano vino može popiti bez štetnih posledica - bez obzira na to da li je bilo hladno ili ne.

Zatim, bakterije se moraju nositi sa ljudskim organizmom. Ako već nisu direktno oštećene vinom, bilo koje bakterije koje su preživele od depozita muve će se suočiti sa visoko kiselim tečnostima u ljudskom želucu.

Bakterije koje izazivaju trovanje hranom su veoma osetljive na kiseline, koje oštećuju njihovu DNK, a želudačna kiselina ih čak može ubiti.

U želucu, bakterije moraju takođe prevazići druge smrtonosne barijere, kao što su digestivni enzimi, zamagljujući mukus i stalno budni odbrambeni sistem imunološkog sistema. Bakterije iz vina prenete muvom su verovatno nesposobne da izazovu infekciju.

Ako nemate fobiju od bakterija, naučnici predlažu da uklonite muvu i popijete vino. Ako želite dodatni protein, čak možete progutati muvu. Muva verovatno neće promeniti ukus vina, čak i ako ih ima više. Vaš digestivni sistem će jednostavno obraditi muvu kao bilo koji drugi protein, piše Science Alert.

 

Radio Sarajevo

Piše:
Pošaljite komentar