Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИМА РЕШЕЊА, ПОМАЖЕ И ВОДА Како спречити лош задах?

25.03.2024. 23:23 23:29
Пише:
Фото: pixabay.com

Сви водимо рачуна о томе да нам осмех буде здрав и блистав јер он, између осталог, утиче на самопоуздање појединца.

Међутим, здравље усне дупље се не ограничава само на зубе и десни, језик такође игра битну улогу у одржавању оралне хигијене.

Наиме, неретко се сусрећемо са непријатним задахом, који може бити неугодно искуство које утиче на социјалну интеракцију појединца. Управо је хигијена целе усне шупљине, а поготово језика, битна за настанак или нестанак ове појаве, за stеtoskop.info, пише др Александар Апостолоски.

У свакодневном животу се сусрећемо са многобројним проблемима које нам проузрокују бактерије које се таложе у нашим устима. Бактерије у усној дупљи су константно присутне и доводе до појаве каријеса, лошег задаха и каменца. Међутим, постоји начин на који можемо да контролишемо њихову бројност, те самим тим и да елиминишемо негативне ефекте које оне проузрокују у нашој усној дупљи.

Орална хигијена је пут ка здравим зубима

Када су у питању зуби на којима се због присуства бактерија ствара каријес, препоручује се четкање које се обавља намање два пута дневно - ујутру и увече, кружним покретима са меканом четкицом.

Четкање треба да обухвати све површине зуба, а то укључује унутрашње и спољашње стране зуба, као и површине за жвакање. Осим правилног четкања, важно је одабрати праву четкицу за зубе. Затим, ту је коришћење конца и интерденталних четкица које одржавају чистоћу простора између зуба, где четкица за зубе тешко досеже.

Ова пракса помаже у уклањању остатака хране и зубног плака и тако смањује ризик од упале десни и каријеса. Најбоље је да се користи најлон или флуоризован конац, дугачак око 40 центиментара. Конац се користи тако што се нежно обавије око палчева, средњег прста и кажипрста једне руке.

Затим се постави између зуба и улазним и силазним покретима се чисте бочне стране оба зуба, као и линије између десни. Не би требало журити са овим поступком како се десни не би повредиле, већ само нежно провлачити конац између зуба.

Не заборавите на језик!

Посебну пажњу треба обратити на четкање језика. Он је орган усне дупље који се често занемарује у нашој оралној хигијени. Наиме, језик има храпаву и велику површину која представља погодно подручје на којем се бактерије размножавају. Када причамо о лошем задаху, чишћење овог мишића је кључно за његову контролу и сузбијање. Бактерије које се накупљају на језику производе сумпорна једињења, те отуда и непријатан мирис и задах.

Техника четкања језика састоји се у томе да се језик чисти од задњег дела према напред. Конац се користи једном дневно, а идеално време за то јесте увече, пре одлакса у кревет.

Антисептичка средства за испирање уста доста помажу у борби са бактеријама и непријатним задахом. Ове течности, сем зуба, језика и десни, испирају и слузницу унутрашњег дела образа на којима се такође налазе бактерије. Препоручљиво је да средства за испирање уста садрже компоненте као што су хлорхексидин или цетилпиридинијум - хлорид који су најефикаснији у смањењу и сузбијању бактерија у усној шупљни.

Храна коју једемо утиче на наше зубе

Још једна ствар који ми можемо да контролишемо, а која ће учинити да имамо здрав осмех и пријатан задах, јесте да водимо рачуна коју храну и течности конзумирамо. Када је у питању храна пожељно је конзумирати намирнице које имају:

•             калцијум и форсфор се налази у млечним производима, лиснатом поврћу, соји... Ови минерали су кључни за јачање зубне глеђи и одржавање зуба снажним.

•             Витамин Д је појачивач апсорпције калцијума а намирнице богате њиме су рибе попут лососа и туне, као и јаја.

•             Витамин Ц се налази у бројном воћу и поврћу, попут разних цитруса, јагода и паприке.

•             Зелене намирнице као што су спанаћ, кељ, блитва...

•             Зелени чај - природни је антибиотик јер садржи катехине, антиоксиданте који инхибирају раст бактерија.

•             Вода је најбитнија компонента за живот човека, па је тако и неопходна за хидратацију и испирање остатака хране из уста. Вода помаже у одржавању пХ вредности уста и смањује киселост коју бактерије проузрокују, те помаже код непријатног задаха.

Са друге стране, намирнице чија конзумација погоршава стање са непријатним задахом и развојем бактерија јесу шећери, односно слаткиши и газирана пића. Употреба цигарета и жвакање жвакаћих гума са додатком шећера не само да доприносе лошем задаху, већ и повећавају ризик од оралних болести.

Како да уклоним лош задах?

Помоћ код лошег задаха могу бити и такозвани орални пробиотици, а то су живе бактерије, добре бактерије, уз чију помоћ се успоставља равнотежа флоре језика и целе усне дупље. Они спечавају прекомерено размножавање бактерија које суделују у грађењу зубног плака и лошем задаху. Пробиотици су доступни као пастиле, жвакаће гуме или прашак за оралну употребу.

За очување свежег даха неопходно је редовно чишћење језика, зуба и десни, правилна техника четкања, адекватна хидратација, избегавање пушења, употреба антисептичких средстава за испирање уста и правилна исхрана.

Најважније су редовне посете стоматологу, најмање два пута годишње. Стоматолог је ту да вам препоручи препарате у зависности од стања ваших зуба, десни и језика је најбоље да користите, али и да уочи потенцијане промене у вашој оралној регији.

stetoskop.info

Пише:
Пошаљите коментар