Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ХРАНА КОЈА СЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ ЖЕНАМА КОЈЕ СУ ИМАЛЕ РАК ДОЈКЕ Орашасти плодови могу да спрече повратак карцинома

16.01.2024. 11:34 11:47
Пише:
Фото: Ilustracija Pixabay.com

Жене које су преживеле рак дојке можда би могле да повећају унос соје, орашастих плодова, пасуља и житарица целог зрна, открива преглед података о исхрани и рецидиву рака дојке.

Наиме, показало се, да је већи унос сојиних спојева званих изофлавони био посебно повезан с већим изгледима да се рак неће вратити. Резултати још не могу да одреде идеалне дозе изофлавона или других храњивих материја за које се чини да спречавају поновну појаву рака дојке.

Научници су проучавали податке из 22 велике студије које су се усмериле на соју, лигнане (спојеве који се налазе у разним биљкама као што су семенке и орашасти плодови), поврће из породице крсташица (поврће попут купуса, брокола и карфиола) и зелени чај. Такође су проматрали учинак фитонутријената (спојева добијених из биљака) који се налазе у тим намирницама. Резултати су показали, да је висок унос сојиних изофлавона повезан са смањењем рецидива рака дојке за 26 процената. Највећа корист дошла је од дневног уноса од 60 милиграма — што је еквивалентно две или три шољице сојиног млека, три унце тофуа или пола шољице куване соје.

Међутим, корист од изофлавона соје у спречавању смрти од рака дојке била је мања - само око 12 одсто смањења. Та је добробит била највећа када су жене јеле око једну или две порције производа од соје дневно. Но, неке жене могу се бринути да једење соје можда није сигурно након дијагнозе рака дојке јер изофлавони соје могу да делују попут естрогена у телу.

Такође, научници су проучавали лигнане, пронађене у мноштву биљака као што су семенке, орашасти плодови, махунарке, житарице целог зрна, воће и поврће. Семенке лана, индијски орашчићи, броколи и прокељ садрже посебно високе концентрације лигнана. Високи нивои ентеролактона — које настају када се лигнани разграђују у пробавном тракту— чини се да смањују изгледе за смрт од рака дојке за 28 одсто, показало је истраживање, и смањују изгледе за рану смрт од било којег узрока за 31 одсто. Налази лигнана и соје били су довољно чврсти да се препоручи да их користе особе које су преживеле рак дојке користе.

Такође, показало се, да је пијење пуно зеленог пића повезано са 44 одсто смањењем рецидива рака дојке код жена које су биле лечене од рака дојке у стадијуму 1 или 2.

Приредила Љубица Петровић

Пише:
Пошаљите коментар