Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

HRANA KOJA SE PREPORUČUJE ŽENAMA KOJE SU IMALE RAK DOJKE Orašasti plodovi mogu da spreče povratak karcinoma

16.01.2024. 11:34 11:47
Piše:
Foto: Ilustracija Pixabay.com

Žene koje su preživele rak dojke možda bi mogle da povećaju unos soje, orašastih plodova, pasulja i žitarica celog zrna, otkriva pregled podataka o ishrani i recidivu raka dojke.

Naime, pokazalo se, da je veći unos sojinih spojeva zvanih izoflavoni bio posebno povezan s većim izgledima da se rak neće vratiti. Rezultati još ne mogu da odrede idealne doze izoflavona ili drugih hranjivih materija za koje se čini da sprečavaju ponovnu pojavu raka dojke.

Naučnici su proučavali podatke iz 22 velike studije koje su se usmerile na soju, lignane (spojeve koji se nalaze u raznim biljkama kao što su semenke i orašasti plodovi), povrće iz porodice krstašica (povrće poput kupusa, brokola i karfiola) i zeleni čaj. Takođe su promatrali učinak fitonutrijenata (spojeva dobijenih iz biljaka) koji se nalaze u tim namirnicama. Rezultati su pokazali, da je visok unos sojinih izoflavona povezan sa smanjenjem recidiva raka dojke za 26 procenata. Najveća korist došla je od dnevnog unosa od 60 miligrama — što je ekvivalentno dve ili tri šoljice sojinog mleka, tri unce tofua ili pola šoljice kuvane soje.

Međutim, korist od izoflavona soje u sprečavanju smrti od raka dojke bila je manja - samo oko 12 odsto smanjenja. Ta je dobrobit bila najveća kada su žene jele oko jednu ili dve porcije proizvoda od soje dnevno. No, neke žene mogu se brinuti da jedenje soje možda nije sigurno nakon dijagnoze raka dojke jer izoflavoni soje mogu da deluju poput estrogena u telu.

Takođe, naučnici su proučavali lignane, pronađene u mnoštvu biljaka kao što su semenke, orašasti plodovi, mahunarke, žitarice celog zrna, voće i povrće. Semenke lana, indijski oraščići, brokoli i prokelj sadrže posebno visoke koncentracije lignana. Visoki nivoi enterolaktona — koje nastaju kada se lignani razgrađuju u probavnom traktu— čini se da smanjuju izglede za smrt od raka dojke za 28 odsto, pokazalo je istraživanje, i smanjuju izglede za ranu smrt od bilo kojeg uzroka za 31 odsto. Nalazi lignana i soje bili su dovoljno čvrsti da se preporuči da ih koriste osobe koje su preživele rak dojke koriste.

Takođe, pokazalo se, da je pijenje puno zelenog pića povezano sa 44 odsto smanjenjem recidiva raka dojke kod žena koje su bile lečene od raka dojke u stadijumu 1 ili 2.

Priredila Ljubica Petrović

Piše:
Pošaljite komentar