EVO KOJI ČAJ IMA PEDESET PUTA VIŠE VITAMINA C OD LIMUNA Naše bake su ga pravile s razlogom!
I pored toga što su citrusi bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima, postoji niz drugih namirnica koje sadrže značajne količine vitamina C.
U obilju čajeva u ponudi, često zaboravljamo na tradicionalno piće koje su naši preci često konzumirali s razlogom. Nedavna istraživanja povezuju ovo piće sa brojnim zdravstvenim prednostima, posebno u vezi sa visokim sadržajem vitamina C.
Kada se pomene vitamin C, obično je prva asocijacija limun, a zatim drugi agrumi kao što su pomorandže, mandarine i grejpfrut. Međutim, uprkos tome što su citrusi bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima, postoji niz drugih namirnica koje sadrže značajne količine vitamina C. Na primer, divlji šipak se ističe kao izuzetno bogat izvor vitamina C.
Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, 100 grama nara sadrži impresivnih 416 mg vitamina C. Za poređenje, 100 grama limuna sadrži 53 mg vitamina C, mandarine 26,7 mg, pomorandže 53,2 mg i grejpfrut 31,2 mg. Šipak se široko koristi u narodnoj medicini širom sveta i smatra se važnim delom uravnotežene ishrane.
Jednu kašičicu opranih i iseckanih šipka preliti sa 200 ml prokuvane i ohlađene vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Nakon toga izvadite šipak, dodajte med i limun po ukusu.
(Espreso/Najžena/Vesna Vukadinović)