Црвене љуте папричице могу смањити ризик од срчаног и можданог удара
Конзумирање црвених љутих папричица могло би значајно смањити ризик од смрти узроковане можданим или срчаним ударом, показују истраживања, јавља Агенција Анадолија (АА).
Маријалаура Бонаћио, научница с Института за истраживање, хоспитализацију и здравствену заштиту (IRCCS) Неурмед, водила је истраживање током којег је установљено да редовна конзумација љутих папричица ризик од смрти узроковане срчаним ударом може смањити за 40 посто, а можданим ударом 61 посто.
Током студије која је осам година спровођена у Италији, праћено је здравствено стање 22.811 особа. Примећено је да конзумација љутих папричица најмање четири пута седмично може значајно смањити ризик од смрти узроковане кардиоваскуларним и цереброваскуларним болестима.
Резултати истраживања објављени су у листу “Јоурнал оф the Америцан College оф Cardiology“.
Бонаћио је казала како појединци могу следити здраву Медитеранску дијету, а други могу јести мање здраву храну, али за све њих конзумација љутих папричица има заштитни ефект.
Верује се да ова је веза између конзумације љутих папричица и смањења ризика од кардиоваскуларних болести базирана на капсаицину који помаже код уклањања бола, а делује и антиупално.