Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Crvene ljute papričice mogu smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara

18.12.2019. 10:43 10:45
Piše:
Foto: pixabay.com

Konzumiranje crvenih ljutih papričica moglo bi značajno smanjiti rizik od smrti uzrokovane moždanim ili srčanim udarom, pokazuju istraživanja, javlja Agencija Anadolija (AA).

Marijalaura Bonaćio, naučnica s Instituta za istraživanje, hospitalizaciju i zdravstvenu zaštitu (IRCCS) Neurmed, vodila je istraživanje tokom kojeg je ustanovljeno da redovna konzumacija ljutih papričica rizik od smrti uzrokovane srčanim udarom može smanjiti za 40 posto, a moždanim udarom 61 posto.

Tokom studije koja je osam godina sprovođena u Italiji, praćeno je zdravstveno stanje 22.811 osoba. Primećeno je da konzumacija ljutih papričica najmanje četiri puta sedmično može značajno smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u listu “Journal of the American College of Cardiology“.

Bonaćio je kazala kako pojedinci mogu slediti zdravu Mediteransku dijetu, a drugi mogu jesti manje zdravu hranu, ali za sve njih konzumacija ljutih papričica ima zaštitni efekt.

Veruje se da ova je veza između konzumacije ljutih papričica i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti bazirana na kapsaicinu koji pomaže kod uklanjanja bola, a deluje i antiupalno.

Piše:
Pošaljite komentar