Брусница и боровница су суперхрана за све узрасте
Боровнице и бруснице, осим што су укусни шумски плодови, имају и изузетна лековита својства. Гајене, домаће боровнице спадају у висококвалитетне намирнице које су богате витаминима и различитим минералима, а за лечење у природној медицини се користе дивље боровнице, испричао је новинар и народни травар Момчило Антонијевић на РТС.
- Дивље боровнице су много ситније, али и много укусније. Имају тамнољубичастоплаву, готово црну боју и пуне су тог тамног сока захваљујући високом садржају антоцијана, тако да су изузетно корисне, изузетно лековите и права су “супернамирница” у буквалном смислу значења те речи - додаје Антонијевић.
У сврху лечења се користи плод и лист боровнице. Лист се сакупља пре него што биљка створи плодове, после тога губе лековита својства јер све преузима плод. Плодови се беру средином лета, углавном у августу. Могу да се суше или замрзавају.
- Брање дивљих боровница је врло тежак и мукотрпан посао, али зато свима саветујем да бар једном то покушају сами да раде, како би схватили зашто је цена шумских боровница тако висока - истиче народни травар.
Боровнице расту углавном у четинарским шумама, има их на Тари, Старој планини, Копаонику и Торнику. Нажалост, берачи често несавесно поступају и користе такозване чешљеве, и тако комплетно девастирају станишта ове корисне биљке.
Чај од бруснице и боровнице препоручује се код инфекција бешике или мокраћних канала.
Прави се тако што се у хладну воду стави кашичица сушених боровница и кашичица сушених брусница, поклопи и остави да одстоји два сата, још је боље ако преноћи. После тога се овај раствор пусти да проври, склони са ватре и пусти да одстоји три до пет минута и спреман је за употребу.
Нема потребе да се напитак цеди, већ је добро појести и плодове. Чај се не препоручује само деци већ је добар и за одрасле, али пошто уобичајени чајеви за уринарне инфекције садрже биљке које не би требало да користе труднице и дојиље, тако да је овај чај идеалан управо за њих.
- Пошто садржи танине, овај чај је добар и код оних досадних дечјих пролива, посебно ако се не зна узрок. Пошто је напитак лепог укуса, деца га радо пију. Такође њиме може и да се испира грло код упала усне дупље. Универзални је напитак који појачава и имунитет - наглашава Момчило Антонијевић. Лист боровнице је изузетно богат гликокининима, супстанцама које снижавају ниво шећера у крви, те се овај чај посебно препоручује дијабетичарима. Пошто и коприва садржи исто једињење, углавном се прави комбинација листа боровнице и коприве уз лист црног дуда, што је одлична чајна мешавина за све који пате од повишеног нивоа шећера у крви.
Лист боровнице делује јако добро и код уринарних инфекција, подстиче избацивање воде из организма, па се користи и за лечење различитих бубрежних обољења, а делује јако добро и на органе за варење.
Брусница расте дивље на нашим планинама
- Мало се зна, али брусница расте дивље и на нашим планинама, посебно је много има на Старој планини. Као и боровница, користи се против уринарних инфекција - објашњава Момчило Антонијевић.
Све врсте брусница су пузајући зимзелени грмови са гипким гранама дужине од 15 до 30 центиметара. Врло су отпорне и издржавају температуре до минус 40 степени Целзијуса и најбоље успевају управо у пределима са хладном климом.
Брусница је посебно је добра и за бактеријске инфекције органа за варење, посебно у лечењу хеликобактер пилори. У ту сврху најбоље је помешати брусницу са надземним делом ртањског чаја и у тој комбинацији су одличне за лечење органа за варење.
Иначе, чај од бруснице се може пити у дужем временском периоду и добар је за опште јачање организма, имунитет, уринарни тракт и кардиоваскуларни систем.
- Брусница је такође суперхрана која може да се користи током целе године и могу да је користе сви - наглашава Момчило Антонијевић.
Чај од плодова бруснице се припрема на исти начин као и мешавина са боровницом. Ликер од дивљих боровница је окрепљујући напитак у снежним и хладним зимским данима. Припрема се од 250 грама свежих боровница, пола литра ракије, најбоље лозове, пола килограма шећера и пола килограма воде.
Вода и шећер се загреју до кључања, пусти се да се охлади и у то се додају боровнице које се делимично могу и изгњечити, дода се ракија и све сипа у теглу која се остави да стоји две недеље. После две недеље се процеди и сипа у флаше.