Brusnica i borovnica su superhrana za sve uzraste
Borovnice i brusnice, osim što su ukusni šumski plodovi, imaju i izuzetna lekovita svojstva. Gajene, domaće borovnice spadaju u visokokvalitetne namirnice koje su bogate vitaminima i različitim mineralima, a za lečenje u prirodnoj medicini se koriste divlje borovnice, ispričao je novinar i narodni travar Momčilo Antonijević na RTS.
- Divlje borovnice su mnogo sitnije, ali i mnogo ukusnije. Imaju tamnoljubičastoplavu, gotovo crnu boju i pune su tog tamnog soka zahvaljujući visokom sadržaju antocijana, tako da su izuzetno korisne, izuzetno lekovite i prava su “supernamirnica” u bukvalnom smislu značenja te reči - dodaje Antonijević.
U svrhu lečenja se koristi plod i list borovnice. List se sakuplja pre nego što biljka stvori plodove, posle toga gube lekovita svojstva jer sve preuzima plod. Plodovi se beru sredinom leta, uglavnom u avgustu. Mogu da se suše ili zamrzavaju.
- Branje divljih borovnica je vrlo težak i mukotrpan posao, ali zato svima savetujem da bar jednom to pokušaju sami da rade, kako bi shvatili zašto je cena šumskih borovnica tako visoka - ističe narodni travar.
Borovnice rastu uglavnom u četinarskim šumama, ima ih na Tari, Staroj planini, Kopaoniku i Torniku. Nažalost, berači često nesavesno postupaju i koriste takozvane češljeve, i tako kompletno devastiraju staništa ove korisne biljke.
Čaj od brusnice i borovnice preporučuje se kod infekcija bešike ili mokraćnih kanala.
Pravi se tako što se u hladnu vodu stavi kašičica sušenih borovnica i kašičica sušenih brusnica, poklopi i ostavi da odstoji dva sata, još je bolje ako prenoći. Posle toga se ovaj rastvor pusti da provri, skloni sa vatre i pusti da odstoji tri do pet minuta i spreman je za upotrebu.
Nema potrebe da se napitak cedi, već je dobro pojesti i plodove. Čaj se ne preporučuje samo deci već je dobar i za odrasle, ali pošto uobičajeni čajevi za urinarne infekcije sadrže biljke koje ne bi trebalo da koriste trudnice i dojilje, tako da je ovaj čaj idealan upravo za njih.
- Pošto sadrži tanine, ovaj čaj je dobar i kod onih dosadnih dečjih proliva, posebno ako se ne zna uzrok. Pošto je napitak lepog ukusa, deca ga rado piju. Takođe njime može i da se ispira grlo kod upala usne duplje. Univerzalni je napitak koji pojačava i imunitet - naglašava Momčilo Antonijević. List borovnice je izuzetno bogat glikokininima, supstancama koje snižavaju nivo šećera u krvi, te se ovaj čaj posebno preporučuje dijabetičarima. Pošto i kopriva sadrži isto jedinjenje, uglavnom se pravi kombinacija lista borovnice i koprive uz list crnog duda, što je odlična čajna mešavina za sve koji pate od povišenog nivoa šećera u krvi.
List borovnice deluje jako dobro i kod urinarnih infekcija, podstiče izbacivanje vode iz organizma, pa se koristi i za lečenje različitih bubrežnih oboljenja, a deluje jako dobro i na organe za varenje.
Brusnica raste divlje na našim planinama
- Malo se zna, ali brusnica raste divlje i na našim planinama, posebno je mnogo ima na Staroj planini. Kao i borovnica, koristi se protiv urinarnih infekcija - objašnjava Momčilo Antonijević.
Sve vrste brusnica su puzajući zimzeleni grmovi sa gipkim granama dužine od 15 do 30 centimetara. Vrlo su otporne i izdržavaju temperature do minus 40 stepeni Celzijusa i najbolje uspevaju upravo u predelima sa hladnom klimom.
Brusnica je posebno je dobra i za bakterijske infekcije organa za varenje, posebno u lečenju helikobakter pilori. U tu svrhu najbolje je pomešati brusnicu sa nadzemnim delom rtanjskog čaja i u toj kombinaciji su odlične za lečenje organa za varenje.
Inače, čaj od brusnice se može piti u dužem vremenskom periodu i dobar je za opšte jačanje organizma, imunitet, urinarni trakt i kardiovaskularni sistem.
- Brusnica je takođe superhrana koja može da se koristi tokom cele godine i mogu da je koriste svi - naglašava Momčilo Antonijević.
Čaj od plodova brusnice se priprema na isti način kao i mešavina sa borovnicom. Liker od divljih borovnica je okrepljujući napitak u snežnim i hladnim zimskim danima. Priprema se od 250 grama svežih borovnica, pola litra rakije, najbolje lozove, pola kilograma šećera i pola kilograma vode.
Voda i šećer se zagreju do ključanja, pusti se da se ohladi i u to se dodaju borovnice koje se delimično mogu i izgnječiti, doda se rakija i sve sipa u teglu koja se ostavi da stoji dve nedelje. Posle dve nedelje se procedi i sipa u flaše.