ПРВЕ СУ ГА ПРАВИЛЕ ЛЕПЕ ЖЕНЕ ПЛЕМЕНИТОГ РОДА Не зову га без разлога "златна течност"; Од пива постајемо и паметнији; Данас је његов дан
Не зову га без разлога “златна течност.” А пиво је вероватно међу најпопуларнијим пићима широм света. Има и свој дан, који се обележава сваког 6. августа.
Зато вам данас доносимо неколико занимљивих чињеница о овом популарном пићу
На Универзитету у Илиноису недавно је спроведено истраживање које је открило да конзумирање пива људе заправо чини паметнијима, поготово када је у питању сналажење у захтевним ситуацијама и решавање проблема.
Учествовало је 40 мушкараца у доби од 21 до 30 година и подељени су у две групе. Једна је попила око 0,5 л пива док друга није конзумирала никакав алкохол.
Сви су, затим, добили задатак у којем је требало да реше проблем, а резултат је потврдио претпоставку с којом су истраживачи кренули у експеримент – група која је конзумирала пиво решила је 40 одсто више задатака од својих трезних колега, а такође им је за решавање задатака требало мање времена!
Ипак, на тестовима где је требало имати добро памћење боље се показала група која није пила алкохол, преноси Bussines Инсидер.
А ко је први направио пиво?
Занимљиво је још и да су први професионални пивари биле – жене. У историји је производња пива сматрана племенитим занимањем за њих, а да би жена у древном Перуу могла да производи пиво морала је бити племенитог рода и – веома лепа.
У Египту је мушкарцима законом било забрањено да производе и продају пиво.
Наука зитологија је назив за науку о пиву, његовој производњи, као и о томе коју улогу поједини састојци пива имају у производњи овог пића.
У САД-у и Немачкој постоје институти на којима се изучавају пиво, његова историја, карактеристике као и могућности унапређења у производњи.
Битна је чаша
Како би се извукао максимум из укуса, ароме и доживљаја пива потребно га је пити у одговарајућим чашама које имају дебело стакло због чега су кригле изразито популарне.
Такође, добро обликована пена у чаши спречава мехуриће да испаре, те штити пиво од кисеоника из ваздуха јер он утиче на укус и квалитет.
Врсте пива
У зависности од тврдоће воде, квалитета и врсте слада, те сировина и хмеља, примењеног технолошког поступка добијања пивске сладовине, врсте квасца, поступка врења сладовине, довирања, дозревања и дораде младог пива, могуће је добити хрпу различитих типова и врста пива са хиљаду укуса и мириса. Постоји чак 400 различитих врста.
Cenosillicaphobia – Да, и то постоји. Овај назив означава страх од празне пивске чаше.