overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРВЕ СУ ГА ПРАВИЛЕ ЛЕПЕ ЖЕНЕ ПЛЕМЕНИТОГ РОДА Не зову га без разлога "златна течност"; Од пива постајемо и паметнији; Данас је његов дан

06.08.2024. 18:24 18:34
Пише:
Извор: ilustracija/pixabay

Не зову га без разлога “златна течност.” А пиво је вероватно међу најпопуларнијим пићима широм света. Има и свој дан, који се обележава сваког 6. августа.

Зато вам данас доносимо неколико занимљивих чињеница о овом популарном пићу

На Универзитету у Илиноису недавно је спроведено истраживање које је открило да конзумирање пива људе заправо чини паметнијима, поготово када је у питању сналажење у захтевним ситуацијама и решавање проблема.

Учествовало је 40 мушкараца у доби од 21 до 30 година и подељени су у две групе. Једна је попила око 0,5 л пива док друга није конзумирала никакав алкохол.

Сви су, затим, добили задатак у којем је требало да реше проблем, а резултат је потврдио претпоставку с којом су истраживачи кренули у експеримент – група која је конзумирала пиво решила је 40 одсто више задатака од својих трезних колега, а такође им је за решавање задатака требало мање времена!

Ипак, на тестовима где је требало имати добро памћење боље се показала група која није пила алкохол, преноси Bussines Инсидер.

А ко је први направио пиво?

Занимљиво је још и да су први професионални пивари биле – жене. У историји је производња пива сматрана племенитим занимањем за њих, а да би жена у древном Перуу могла да производи пиво морала је бити племенитог рода и – веома лепа.

У Египту је мушкарцима законом било забрањено да производе и продају пиво.

Наука зитологија је назив за науку о пиву, његовој производњи, као и о томе коју улогу поједини састојци пива имају у производњи овог пића.

У САД-у и Немачкој постоје институти на којима се изучавају пиво, његова историја, карактеристике као и могућности унапређења у производњи.

Битна је чаша

Како би се извукао максимум из укуса, ароме и доживљаја пива потребно га је пити у одговарајућим чашама које имају дебело стакло због чега су кригле изразито популарне.

Такође, добро обликована пена у чаши спречава мехуриће да испаре, те штити пиво од кисеоника из ваздуха јер он утиче на укус и квалитет.

Врсте пива

У зависности од тврдоће воде, квалитета и врсте слада, те сировина и хмеља, примењеног технолошког поступка добијања пивске сладовине, врсте квасца, поступка врења сладовине, довирања, дозревања и дораде младог пива, могуће је добити хрпу различитих типова и врста пива са хиљаду укуса и мириса. Постоји чак 400 различитих врста.

Cenosillicaphobia – Да, и то постоји. Овај назив означава страх од празне пивске чаше.

Аутор:
Пошаљите коментар
У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ЗРЕЊАНИНУ „Дани пива“ доносе ново радно време

У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ЗРЕЊАНИНУ „Дани пива“ доносе ново радно време

05.08.2024. 12:33 12:39