Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PRVE SU GA PRAVILE LEPE ŽENE PLEMENITOG RODA Ne zovu ga bez razloga "zlatna tečnost"; Od piva postajemo i pametniji; Danas je njegov dan

06.08.2024. 18:24 18:34
Piše:
Izvor: ilustracija/pixabay

Ne zovu ga bez razloga “zlatna tečnost.” A pivo je verovatno među najpopularnijim pićima širom sveta. Ima i svoj dan, koji se obeležava svakog 6. avgusta.

Zato vam danas donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom popularnom piću

Na Univerzitetu u Ilinoisu nedavno je sprovedeno istraživanje koje je otkrilo da konzumiranje piva ljude zapravo čini pametnijima, pogotovo kada je u pitanju snalaženje u zahtevnim situacijama i rešavanje problema.

Učestvovalo je 40 muškaraca u dobi od 21 do 30 godina i podeljeni su u dve grupe. Jedna je popila oko 0,5 l piva dok druga nije konzumirala nikakav alkohol.

Svi su, zatim, dobili zadatak u kojem je trebalo da reše problem, a rezultat je potvrdio pretpostavku s kojom su istraživači krenuli u eksperiment – grupa koja je konzumirala pivo rešila je 40 odsto više zadataka od svojih treznih kolega, a takođe im je za rešavanje zadataka trebalo manje vremena!

Ipak, na testovima gde je trebalo imati dobro pamćenje bolje se pokazala grupa koja nije pila alkohol, prenosi Bussines Insider.

A ko je prvi napravio pivo?

Zanimljivo je još i da su prvi profesionalni pivari bile – žene. U istoriji je proizvodnja piva smatrana plemenitim zanimanjem za njih, a da bi žena u drevnom Peruu mogla da proizvodi pivo morala je biti plemenitog roda i – veoma lepa.

U Egiptu je muškarcima zakonom bilo zabranjeno da proizvode i prodaju pivo.

Nauka zitologija je naziv za nauku o pivu, njegovoj proizvodnji, kao i o tome koju ulogu pojedini sastojci piva imaju u proizvodnji ovog pića.

U SAD-u i Nemačkoj postoje instituti na kojima se izučavaju pivo, njegova istorija, karakteristike kao i mogućnosti unapređenja u proizvodnji.

Bitna je čaša

Kako bi se izvukao maksimum iz ukusa, arome i doživljaja piva potrebno ga je piti u odgovarajućim čašama koje imaju debelo staklo zbog čega su krigle izrazito popularne.

Takođe, dobro oblikovana pena u čaši sprečava mehuriće da ispare, te štiti pivo od kiseonika iz vazduha jer on utiče na ukus i kvalitet.

Vrste piva

U zavisnosti od tvrdoće vode, kvaliteta i vrste slada, te sirovina i hmelja, primenjenog tehnološkog postupka dobijanja pivske sladovine, vrste kvasca, postupka vrenja sladovine, doviranja, dozrevanja i dorade mladog piva, moguće je dobiti hrpu različitih tipova i vrsta piva sa hiljadu ukusa i mirisa. Postoji čak 400 različitih vrsta.

Cenosillicaphobia – Da, i to postoji. Ovaj naziv označava strah od prazne pivske čaše.

Autor:
Pošaljite komentar
U NARODNOM MUZEJU U ZRENJANINU „Dani piva“ donose novo radno vreme

U NARODNOM MUZEJU U ZRENJANINU „Dani piva“ donose novo radno vreme

05.08.2024. 12:33 12:39