Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВУ ХРАНУ НИКАКО НЕ СМЕТЕ ДА ПОДГРЕВАТЕ Неке од њих могу изазвати и ЕПИ НАПАД

02.12.2024. 16:36 17:10
Пише:
hrana
Фото: Pixabay

За многе људе, подгрејани остаци синоћњег оброка савршен су лек за јутарње мамурлуке или брзинско решење за ручак.

Ипак, стручњаци упозоравају на то да одређене врсте хране могу постати опасне за здравље ако се неадекватно подгревају.

Ове три намирнице никако не смете подгревати, каже дијететичарка Харини Бала, а ево и зашто.

1. Спанаћ: Ова намирница, сматрана суперхраном, може да постане проблематична када се поново загрева. Зашто? Због токсина из оксалне киселине. Ова материја, која се природно налази у спанаћу, при загревању кристалише и може да постане токсична. Дуготрајна конзумација таквих кристала може повећати ризик од појаве камена у бубрегу. Спанаћи такође садржи нитрате који се за време подгрејавања претварају у нитрите, потенцијално штетне. Нитрити у комбинацији с хемикалијама у систему за варење, могу да повећају ризик од тумора црева. И, што је најгоре, ако спанаћ није правилно термички обрађен, може изазвати тровање бактеријом листерија, што може проузроковати симптоме попут грознице, главобоље, па чак и напада сличног епилептичном.

2. Чај Иако није храна, чај је честа "жртва" подгревања. Бала упозорава на то да подгревање чаја може да активира успаване бактерије које су се развиле током стајања на собној температури.

3. Пиринач Ова житарица можда је најпознатија по подложности бактеријским инфекцијама након подгревања.

Bacillus cereus је бактерија, често присутна у поврћу, и развија споре отпорне на топлоту. Кад се пиринач остави на собној температури после кувања, споре се могу активирати, а подгревањем их нећете уништити. Bacillus cereus може изазвати повраћање, пролив и грчеве у желуцу. Ово тровање познато је и као "синдром прженог пиринча". Према саветима, пиринач треба ставити у фрижидер унутар два сата после кувања и држати у херметички затвореној посуди. Ако остане на собној температури дуже, ризик од контаминације значајно расте.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар