Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVU HRANU NIKAKO NE SMETE DA PODGREVATE Neke od njih mogu izazvati i EPI NAPAD

02.12.2024. 16:36 17:10
Piše:
hrana
Foto: Pixabay

Za mnoge ljude, podgrejani ostaci sinoćnjeg obroka savršen su lek za jutarnje mamurluke ili brzinsko rešenje za ručak.

Ipak, stručnjaci upozoravaju na to da određene vrste hrane mogu postati opasne za zdravlje ako se neadekvatno podgrevaju.

Ove tri namirnice nikako ne smete podgrevati, kaže dijetetičarka Harini Bala, a evo i zašto.

1. Spanać: Ova namirnica, smatrana superhranom, može da postane problematična kada se ponovo zagreva. Zašto? Zbog toksina iz oksalne kiseline. Ova materija, koja se prirodno nalazi u spanaću, pri zagrevanju kristališe i može da postane toksična. Dugotrajna konzumacija takvih kristala može povećati rizik od pojave kamena u bubregu. Spanaći takođe sadrži nitrate koji se za vreme podgrejavanja pretvaraju u nitrite, potencijalno štetne. Nitriti u kombinaciji s hemikalijama u sistemu za varenje, mogu da povećaju rizik od tumora creva. I, što je najgore, ako spanać nije pravilno termički obrađen, može izazvati trovanje bakterijom listerija, što može prouzrokovati simptome poput groznice, glavobolje, pa čak i napada sličnog epileptičnom.

2. Čaj Iako nije hrana, čaj je česta "žrtva" podgrevanja. Bala upozorava na to da podgrevanje čaja može da aktivira uspavane bakterije koje su se razvile tokom stajanja na sobnoj temperaturi.

3. Pirinač Ova žitarica možda je najpoznatija po podložnosti bakterijskim infekcijama nakon podgrevanja.

Bacillus cereus je bakterija, često prisutna u povrću, i razvija spore otporne na toplotu. Kad se pirinač ostavi na sobnoj temperaturi posle kuvanja, spore se mogu aktivirati, a podgrevanjem ih nećete uništiti. Bacillus cereus može izazvati povraćanje, proliv i grčeve u želucu. Ovo trovanje poznato je i kao "sindrom prženog pirinča". Prema savetima, pirinač treba staviti u frižider unutar dva sata posle kuvanja i držati u hermetički zatvorenoj posudi. Ako ostane na sobnoj temperaturi duže, rizik od kontaminacije značajno raste.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar