ОВО СУ НАЈЧЕШЋЕ ГРЕШКЕ КОЈЕ ПРАВИМО КАДА ОТВОРИМО УЉЕ Ево како да правилно сачувамо његов квалитет
Уље је неизоставан састојак сваке кухиње, а готово свака домац́ица или куварица у остави има бар неколико врста – од класичних сунцокретових и маслинових до егзотичнијих попут кокоса или лана.
Али колико заиста знамо о правилном складиштењу уља? Иако су богате здравим мастима и антиоксидансима, начин на који их чувамо игра кључну улогу у очувању њиховог квалитета и нутритивних својстава. Нажалост, многи људи несвесно праве основне грешке које могу довести до бржег пропадања уља.
Једна од најчешćих грешака је држање боца уља преблизу извора топлоте, као што је пеć. Иако је згодно имати их при руци приликом кувања, излагање топлоти може убрзати оксидацију и смањити квалитет уља.
Стручњаци препоручују чување уља на тамном и хладнијем месту, на температури до 20 степени, што је посебно важно за осетљивија уља, попут маслиновог.
Многи греше
Такође, врста уља одређује начин складиштења. На пример, кокосово уље може да стоји на собној температури без губитка квалитета, док је ланено уље осетљиво на топлоту и светлост и најбоље се чува у фрижидеру. Ово продужава његов рок трајања и спречава ужегло.
Али шта ако уље постане ужегло? Иако не би требало да га користите за кување, немојте га одмах бацити. Такво уље се може користити у друге сврхе – на пример, за подмазивање алата или као састојак у прављењу домаћих сапуна.
Правилним складиштењем уља не само да ћете им продужити животни век, већ ћете и сачувати њихова драгоцена хранљива својства. Уместо да их држите на прозору или близу извора топлоте, чувајте их на тамном и сувом месту и користите непрозирне боце како бисте им обезбедили дуговечност и максималан квалитет.