ОВО ПОСУЂЕ СКОРО НИКО НЕ ПЕРЕ, А НАЈПРЉАВИЈЕ ЈЕ У КУХИЊИ: Увек их прескочимо при чишћењу А МОГУ БИТИ ИЗВОР САЛМОНЕЛЕ
Прање посуђа једно је од свакодневних активности које изгледа једноставно, али открива много о нашим навикама, стрпљењу и организацији.
Јасно је да је чишћење кухиње и посуђа од кључног значаја за очување здравља и спречавање ширења бактерија које могу изазвати озбиљне болести, попут салмонеле или тровања бактеријама.
Прљави кухињски простори и прибор могу постати легло штетних микроорганизама који се лако преносе на храну и потом у организам, изазивајући инфекције и тровања храном.
Редовним прањем руку, радних површина, посуђа и кухињског прибора елиминишемо потенцијалне изворе контаминације, обезбеђујемо хигијенске услове за припрему хране и штитимо себе и своје најмилије од непотребних здравствених ризика.
Добра хигијена у кухињи такође продужава век трајања кухињског алата и одржава кухињу пријатним местом за боравак.
Према подацима Америчког центра за контролу и превенцију болести, у САД се годишње забележи 1,35 милиона случајева инфекције салмонелом, од којих 420 заврши смртним исходом.
Најопаснији кухињски предмети
Истраживање објављено у часопису Journal of Food Protection обухватило је 317 одраслих особа које су припремале ћуреће хамбургере у различитим кухињама.
Симптоми инфекције салмонелом
мучнинa и повраћање
пролив
бол у стомаку
грозницa
повишенa температурa
главобољa
крв у столици
Испитаници нису знали да ће њихове кухиње бити тестиране на присуство салмонеле.
Млевена ћуретина коришћена у експерименту била је претходно третирана хемикалијом која симулира ефекте салмонеле на површинама, преноси Вашингтон пост.
Након завршетка кувања, узети су узорци из кухиња ради провере контаминације салмонелом.
Највише контаминирани предмети биле су посуде за зачине, с присуством салмонеле у готово половини случајева.
Насупрот томе, нешто више од 20 процената боца детерџента било је контаминирано, док су остали предмети били чисти.
Др Доналд Шафнер, један од аутора истраживања, истакао је да многи људи не чисте посуде за зачине након кувања.
Студија је показала да сваки предмет који додирнете током припреме сировог меса може постати контаминиран, што је важно имати на уму. Обратите пажњу на прање руку, чишћење кухињског прибора и радних површина.
Избегавајте конзумацију недовољно термички обрађеног меса, колача са сировим јајима, хране која је дуго стајала ван фрижидера и јела која су више пута подгревана.