ДОМАЋИ КОЛАГЕН ЗА ЛЕПУ КОЖУ И ЈАКЕ КОСТИ Рецепт из мамине кухиње
Колаген је све чешће спомињан међу женама које брину о здрављу и лепоти.
Док су моје пријатељице већ почеле да га користе, нисам обраћала пажњу на њега док га није поменула моја седамдесетогодишња мајка.
Након што јој је дијагностикована остеопороза, лекар јој је препоручио унос колагена. Међутим, како је заљубљеник у природне методе, одлучила је да припреми домаћи колаген, који је испао јефтинији, али и укуснији.
Састојци:
1 шупља јунећа бутна кост (са мало меса), или пилеће ногице
3 шаргарепе
3 пашканата
1 целер
2 главице лука
2 чена белог лука
2 листа ловора
1 гранчица рузмарина
Со и бибер – по укусу
Припрема: У уређај за споро кување (крчко) ставити коску исечену на пола, тако да је срж видљива. Додати воду до врха уређаја. Кувати 10 сати, јер уређај не дозвољава испаравање, па количина воде остаје иста. Након тога, извадити срж из кости, додати поврће и кувати још 4 сата. Процедити течност и сипати у теглице. Поврће се може јести као ручак.
Овај бујон, богат природним колагеном, пити свакодневно по 100 мл. Пре конзумације, само га загрејати. Осећај је пријатан, подсећа на супу. Једном недељно припремити ову супу, мењајући врсте меса, јунетину и пилетину у зависности од доступности у месници.
Домаћи колаген је не само економски повољан, већ и ефикасан за кожу и кости. Његова редовна конзумација може допринети очувању младалачког изгледа и здравља.