Како се уз помоћ науке прави најкремастији сладолед
БЕОГРАД: Др Лука Михајловић одржаће 17. августа у Музеју науке и технике радионицу израде сладоледа уз помоћ течног азота, као део пратећег програма изложбе "Хладан као лед" аутора Зорана Левића.
Сладолед је омиљена посластица у врелим летњим данима.
Током историје правио се на различите начине, а познато је да су га волели и Персијанци и антички Грци.
Музеј уз помоћ науке нуди један другачији рецепт, уз помоћ знања физике и хемије.
Посетиоци ће моћи да пробају сладолед који ће бити направљен уз помоћ течног азота, а који ће бити најкремастији сладолед који су икада пробали.
Током трајања ове атрактивне радионице, посетиоци ће чути причу о историјату сладоледа, особинама леда и воде, емулзијама масти и протеина, као и о томе зашто је баш течни азот изабран за израду ове посластице.
Др Лука Михајловић је докторирао биохемију у Београду и годинама је истраживао алергије и регулацију имуног система.
Тренутно ради на пољу консалтинга и сервиса везаним за масену спектрометрију.
Дугогодишњи је заљубљеник у природу, едукатор и аматерски фотограф.
Изложба Музеја науке и технике "Хладан као лед" посвећена је историјском развоју, технологији производње и употреби леда на нашим просторима.
Изложбом Музеј жели да приближи посетиоцима феномен ниских температура кроз приче о свемиру, леденим добима, историјату мерења, технологији и уређајима за хлађење, средствима за расхлађивање, заштитити од ниских температура, саобраћају и спорту.