Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Како се уз помоћ науке прави најкремастији сладолед 

14.08.2019. 14:26 14:29
Пише:
Фото: pixabay.com

БЕОГРАД: Др Лука Михајловић одржаће 17. августа у Музеју науке и технике радионицу израде сладоледа уз помоћ течног азота, као део пратећег програма изложбе "Хладан као лед" аутора Зорана Левића.

Сладолед је омиљена посластица у врелим летњим данима. 



Током историје правио се на различите начине, а познато је да су га волели и Персијанци и антички Грци.



Музеј уз помоћ науке нуди један другачији рецепт, уз помоћ знања физике и хемије.



Посетиоци ће моћи да пробају сладолед који ће бити направљен уз помоћ течног азота, а који ће бити најкремастији сладолед који су икада пробали.



Током трајања ове атрактивне радионице, посетиоци ће чути причу о историјату сладоледа, особинама леда и воде, емулзијама масти и протеина, као и о томе зашто је баш течни азот изабран за израду ове посластице.



Др Лука Михајловић је докторирао биохемију у Београду и годинама је истраживао алергије и регулацију имуног система. 



Тренутно ради на пољу консалтинга и сервиса везаним за масену спектрометрију.



Дугогодишњи је заљубљеник у природу, едукатор и аматерски фотограф.



Изложба Музеја науке и технике "Хладан као лед" посвећена је историјском развоју, технологији производње и употреби леда на нашим просторима. 



Изложбом Музеј жели да приближи посетиоцима феномен ниских температура кроз приче о свемиру, леденим добима, историјату мерења, технологији и уређајима за хлађење, средствима за расхлађивање, заштитити од ниских температура, саобраћају и спорту.



 

Пише:
Пошаљите коментар
Воће слађе од меда, лепше и од сладоледа

Воће слађе од меда, лепше и од сладоледа

09.08.2019. 23:00 14:37