Kako se uz pomoć nauke pravi najkremastiji sladoled
BEOGRAD: Dr Luka Mihajlović održaće 17. avgusta u Muzeju nauke i tehnike radionicu izrade sladoleda uz pomoć tečnog azota, kao deo pratećeg programa izložbe "Hladan kao led" autora Zorana Levića.
Sladoled je omiljena poslastica u vrelim letnjim danima.
Tokom istorije pravio se na različite načine, a poznato je da su ga voleli i Persijanci i antički Grci.
Muzej uz pomoć nauke nudi jedan drugačiji recept, uz pomoć znanja fizike i hemije.
Posetioci će moći da probaju sladoled koji će biti napravljen uz pomoć tečnog azota, a koji će biti najkremastiji sladoled koji su ikada probali.
Tokom trajanja ove atraktivne radionice, posetioci će čuti priču o istorijatu sladoleda, osobinama leda i vode, emulzijama masti i proteina, kao i o tome zašto je baš tečni azot izabran za izradu ove poslastice.
Dr Luka Mihajlović je doktorirao biohemiju u Beogradu i godinama je istraživao alergije i regulaciju imunog sistema.
Trenutno radi na polju konsaltinga i servisa vezanim za masenu spektrometriju.
Dugogodišnji je zaljubljenik u prirodu, edukator i amaterski fotograf.
Izložba Muzeja nauke i tehnike "Hladan kao led" posvećena je istorijskom razvoju, tehnologiji proizvodnje i upotrebi leda na našim prostorima.
Izložbom Muzej želi da približi posetiocima fenomen niskih temperatura kroz priče o svemiru, ledenim dobima, istorijatu merenja, tehnologiji i uređajima za hlađenje, sredstvima za rashlađivanje, zaštititi od niskih temperatura, saobraćaju i sportu.