Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kako se uz pomoć nauke pravi najkremastiji sladoled 

14.08.2019. 14:26 14:29
Piše:
Foto: pixabay.com

BEOGRAD: Dr Luka Mihajlović održaće 17. avgusta u Muzeju nauke i tehnike radionicu izrade sladoleda uz pomoć tečnog azota, kao deo pratećeg programa izložbe "Hladan kao led" autora Zorana Levića.

Sladoled je omiljena poslastica u vrelim letnjim danima. 



Tokom istorije pravio se na različite načine, a poznato je da su ga voleli i Persijanci i antički Grci.



Muzej uz pomoć nauke nudi jedan drugačiji recept, uz pomoć znanja fizike i hemije.



Posetioci će moći da probaju sladoled koji će biti napravljen uz pomoć tečnog azota, a koji će biti najkremastiji sladoled koji su ikada probali.



Tokom trajanja ove atraktivne radionice, posetioci će čuti priču o istorijatu sladoleda, osobinama leda i vode, emulzijama masti i proteina, kao i o tome zašto je baš tečni azot izabran za izradu ove poslastice.



Dr Luka Mihajlović je doktorirao biohemiju u Beogradu i godinama je istraživao alergije i regulaciju imunog sistema. 



Trenutno radi na polju konsaltinga i servisa vezanim za masenu spektrometriju.



Dugogodišnji je zaljubljenik u prirodu, edukator i amaterski fotograf.



Izložba Muzeja nauke i tehnike "Hladan kao led" posvećena je istorijskom razvoju, tehnologiji proizvodnje i upotrebi leda na našim prostorima. 



Izložbom Muzej želi da približi posetiocima fenomen niskih temperatura kroz priče o svemiru, ledenim dobima, istorijatu merenja, tehnologiji i uređajima za hlađenje, sredstvima za rashlađivanje, zaštititi od niskih temperatura, saobraćaju i sportu.



 

Piše:
Pošaljite komentar
Voće slađe od meda, lepše i od sladoleda

Voće slađe od meda, lepše i od sladoleda

09.08.2019. 23:00 14:37